SKUPE KONZULTACIJE Granić, Žužul i Karamarkova tvrtka savjetovali Podravku i zaradili milijune

Najzanimljivija bila je suradnja Podravke s Karamarkovom tvrtkom za korporativnu sigurnost Soboli tijekom 2009. godine, one u kojoj je izbila afera Spice


Autor: podravski.hr — 07.06.2013. / 16:14 Aktualno

Ilustracija / Poslovna zgrada Podravke u Koprivnici

ZAGREB, KOPRIVNICA – Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i utjecajni lobist, poslovno je surađivao s Podravkom koja mu je za konzultantske usluge plaćala 3000 eura mjesečno plus PDV.
O tome što Granić točno radi za Podravku, nismo uspjeli službeno doznati. Prvi ugovor s Magrom potpisao je bivši predsjednik Uprave Miroslav Vitković još 2010. godine, a novi šef tvrtke Zvonimir Mršić navodno je nastavio tu poslovnu suradnju. U ugovoru, među ostalim, stoji kako Granić za Podravku obavlja “konzultacije oko medijske strategije” te “strateške konzultacije na domaćem i inozemnim tržištima”.
– Ono što se ja sjećam iz vremena kada sam bio predsjednik Uprave, Magra je obavljala tri, četiri velika posla za Podravku. Najveći je svakako bila višemilijunska ušteda rješavanjem problema s uvoznim kvotama Podravkinih juha u Makedoniji – naglašava Vitković.
Osim toga, Magra je povezala Podravku s čelnicima srpske tvrtke Aleva s kojom se, ističe Vitković, išlo na varijantu zajedničke investicije. Veliki posao s Magrom bila je i prezentacija održana u Podravki o zaštiti korporativnih informacija.
– Ugovor im je istekao 2012. godine, a je li ga nova Uprava produžila, ne znam – ističe Vitković.
Granić pak ističe kako su imali jednogodišnji ugovor s Podravkom o konzultantskim uslugama.
– Podravki smo pomogli oko jedne akvizicije u Srbiji, rješavanja problema s izvozom u Makedoniju te, što je možda najvažnije, popravljanja medijske slike nakon afere Spice. Sve što smo napravili bilo je vrlo uspješno i ponosni smo na taj posao – izjavio je Granić.
Osim Magre, savjetničke usluge u komuniciranju s medijima i javnošću za Podravku obavlja i zagrebačka tvrtka Preclarus Drenislava Žekića, bivšeg šefa PR-a koprivničke tvrtke. Suradnja s Podravkom, potvrdio nam je Žekić, traje godinu dana.
– Radim ono što je ugovoreno, a to su poslovi odnosa s javnošću – kazao je Žekić.
Čelnik Podravke Mršić angažirao je nedavno još jednu tvrtku koja se bavi istraživanjem tržišta, ali i PR-om. Riječ je o zagrebačkoj tvrtki Promocija plus čiji je važan klijent, primjerice, SDP.
– Naše tvrtke povremeno surađuju na poslovima istraživanja tržišta, i to u posljednjih deset godina. Svi ostali sadržaji suradnje su poslovna tajna – rekao nam je Agan Begić, direktor.
Inače, gomila stranih i domaćih konzultanata prodefilirala je Podravkom u zadnjih 15-ak godina, a najintenzivnija suradnja dogodila se u doba Marinčeve Uprave. Podravku je, primjerice, 2002. i 2003. savjetovao HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miomir Žužul uz tarifu od 8000 eura mjesečno. Nekoliko godina poslije pojavio se i bivši šef Dukata Željko Perić kojem je Marinac plaćao 10.000 eura mjesečno.
Najzanimljivija bila je suradnja Podravke s Karamarkovom tvrtkom za korporativnu sigurnost Soboli tijekom 2009. godine, one u kojoj je izbila afera Spice. Šestakova Uprava Soboliju je samo te godine isplatila čak 1,5 milijun kuna, a plaćanja su naglo prekinuta 21. listopada, na dan kad su uhićeni ključni Podravkini direktori.