Skuplja pčelinji otrov i veli da pomaže kod reume, čak i raznih tumora

Podravski list profile

Jerko Kvakan iz Đelekovca kod Koprivnice bavi se skupljanjem pčelinjeg otrova. Veli, riječ je o kruni pčelarskog posla za koju je potrebno znanje i ulaganje, no na koju mnogi pčelari nisu spremni. On se pčelarstvom bavi 30-ak godina i ima 100 košnica.

– Riječ je o hvataču, odnosno uređaju pod naponom koji pčele iritira pa one ubadaju staklo i na njemu ostavljaju svoj otrov jer ih trese struja. Staklo se omota prianjajućom folijom na kojoj se skupljaju nečistoće i propolis, a ispod ostaje čisti pčelinji otrov. Pčele pri ovom postupku ostaju žive jer ubadaju staklo i proces nema utjecaj na proizvodnju meda, a višestruko se isplati. Čak i pomaže pčelama protiv varoze jer se uzbude i dignu temperaturu – kazao nam je Jerko Kvakan.

Pčelinji otrov, veli, vrlo je koristan kod reume, pomaže poboljšati cirkulaciju, ali i pomlađuje, pa se koristi u raznim kremama protiv bora, a pomaže i kod multiple skleroze te kod raznih tumora.

Jerko Kvakan pčelarstvom se bavi 30-ak godina

Da bi se otrov mogao skupljati, temperatura zraka mora biti 20 stupnjeva kako bi se osušio, a pčelinja zajednica mora biti jaka i moćna. Zasad ima četiri stakla za skupljanje otrova, no htio bi ih imati deset. U sezoni može skupiti, od svibnja do kolovoza, po jednoj zajednici dva do tri grama u tih pet mjeseci. Posao je brzo gotov i u jedan sat mogu se istretirati dvije zajednice.

Nakon što se osuši, otrov se sa stakla skida strugalicom. Riječ je o prahu čiste bijele boje koji se potom sprema u posebne bočice.

Kad se osušen sastruže, pčelinji otrov je prah bijele boje

Puna bočica otrova teži tri dekagrama, a gram se prodaje po 25 eura na hrvatskom tržištu. Jedno zrno praha sadrži otrov sto pčela, pa je jasno kako je riječ o izuzetno jakoj supstanci.

Veli kako se na ovaj postupak odlučio prije dvije godine, a još je jednog prijatelja počeo uvoditi u posao.

– Kruna je to svega. Pčela u aktivnoj sezoni živi 42 dana i to treba iskoristiti jer otrov propada. Na taj način pčelari si mogu pokriti troškove prihrane i lijekova kroz sezonu. Ja ovaj otrov prodajem sakupljaču iz Zagorja, no cijeli je taj posao još u povojima i vjerujem da će u budućnosti biti još pčelara koji će htjeti učiti i čitati knjige, baviti se ovim poslom zbog ljubavi, a ne čiste zarade – zaključio je Jerko Kvakan.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti