Upoznajte ove četiri hrabre žene koje su pobijedile opaku bolest: Mi smo živi dokaz da se od karcinoma ipak ne mora umrijeti

Nada Benotić otkrila nam je kako jedina među njima još mora na injekcije jer joj se rak, nakon operacije 2005. godine, prije tri godine vratio. Otkriveno joj je to na redovitoj kontroli


Autor: podravski.hr — 13.10.2018. / 16:47 Aktualno

Anđelina Loinjak, Ruža Piršlin, Željka Zetović i Nada Benotić

Dijagnoza raka dojke više nije smrtna presuda, kao što je to bilo prije nekoliko desetaka godina. Živi su tome svjedoci Koprivničanke Anđelina Loinjak, Ruža Piršlin i Nada Benotić, članice Kluba žena s bolestima dojke Nada, te Željka Zetović, predsjednica toga Kluba. Sve su one pobijedile karcinom dojke. Listopad je mjesec borbe protiv te bolesti i pravi je trenutak za razgovor s njima.
Nada Benotić otkrila nam je kako jedina među njima još mora na injekcije jer joj se rak, nakon operacije 2005. godine, prije tri godine vratio. Otkriveno joj je to na redovitoj kontroli.
– Važno je da žene steknu dojam kako bolest nije smrtonosna, da se živi i ako obolite. No, želimo svim ženama poručiti kako je bitan samopregled kod kuće i preventivni pregledi, jer samo rak otkriven na vrijeme je izlječiv – kazala nam je Željka Zetović.
Ona je sama napipala kvržicu na dojci, za koju se kasnije ispostavilo da je opaki rak. Kada krenu razmišljati o prošlosti, o vremenima kada su oboljele, sve četiri složne su u činjenici kako okidač bolesti nije bila nepravilna prehrana, jer o tome su vodile brigu cijeli život, već stresan događaj koji im je zauvijek promijenio živote, poput iznenadne smrti bliskih članova obitelji. Ruža Piršlin dodala je kako na takve događaje nisu imuni ni mladi, pa se tako nagledala svega za svoga liječenja na zagrebačkoj klinici Rebro.
– Od raka dojke obolijevaju i trudnice, mlade žene s djecom na prsima. Primjerice, jedna mlada majka dojila je svoje dijete i istovremeno imala pet kvržica na dojci. U nekim slučajevima oboljele su tri generacije u istoj obitelji: žena, njena kći i unuka – kazala je Ruža.

Ilustracija / Preventivni pregledi su najvažniji

Koliko je to podmukla bolest, dovoljno govori činjenica kako nekima od njih bolest nije otkrivena mamografski, već ultrazvučno, a nekima, poput Željke Zetović, svi su nalazi bili u savršenom redu, a da nešto ne valja, otkrila je sama. Promjene su bile male, ali strašno agresivne. No, danas su ove žene zdrave, uživaju u mirovini i spremne su pomoći svakome tko će se naći u njihovoj situaciji.
– Dojke treba pratiti i svaku promjenu na dojci u smislu kvržica, crvenila, iscjetka i krasta valja shvatiti ozbiljno jer je to znak da se nešto događa. Najbolje je između desetog i 15. dana menstrualnog ciklusa napraviti samopregled, i to nježno kružnim pokretima od bradavice nadalje do pazuha ispipati cijelu dojku. Ako žene trebaju kakav savjet, mi smo tu za njih – istaknula je Željka.
Kazuju kako su zračenja velik problem, jer na njih treba putovati. Mnogim ženama preveliko je to opterećenje. Zato ih raduje činjenica da se oprema obnavlja i medicina napreduje, iako nema uvijek novca da oboljeli dobiju najbolju skrb uz najsuvremenije aparate. Stoga udruga sudjeluje u globalnom projektu prikupljanja novca za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, koji će smanjiti količinu zračenja kojem se oboljele zasad izlažu.
Žene se u udruzi okupljaju svaki prvi utorak u mjesecu i, prije svega, druže se. Pozivaju da im se pridruže i zdrave žene, svima su vrata udruge otvorena.
– Ljudi misle da mi tu kukamo nad sudbinom. Ne, mi slavimo život. Želim svima poručiti kako se rak ne događa nekom drugom, ali i kako to ne treba tajiti, o tome treba govoriti i svoje brige dijeliti s drugima jer se tako lakše nositi s njima. Isto tako, mnoge žene imaju simptome i zanemaruju ih, što zbog nemara, što zbog stida. To je razlog zbog kojeg se umire od raka dojke i to se ne bi trebalo događati – kazale su četiri hrabre Koprivničanke koje su pobijedile tešku i opaku bolest.
PIŠE: Mirela Ištvanović
FOTO: NIKOLA WOLF