Slavek: Ne zanimaju me medalje ni kapitalci, ribolov je odmor za dušu i tijelo

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vjekoslav Štefanek, u društvu poznatiji pod nadimkom Slavek, odmalena se bavi ribolovom. Ovaj 77-godišnjak rođen u malom mjestu Jalševec pokraj Varaždinskih Toplica već gotovo 50 godina živi u Koprivnici.

Još kao dječak Vjekoslav je u rodnom mjestu odlazio na obližnju Bednju te je improviziranim ribičkim štapovima lovio ribe.

-Bili smo siromašni. Kao djeca slagali smo sami ribičke štapove od drveta svibe ili lijeske na koji smo vezali konac, ukraden majkama. Umjesto udice koristili smo špenadle. Lovili smo uglavnom male ribe. Ulovljene ribe bile su specijalitet u to vrijeme jer nije bilo hrane kao danas u izobilju – prisjeća se svojih ribičkih početaka.

Dodaje kako je nakon dolaska u Koprivnicu jedno kraće vrijeme prestao odlaziti na ribolov, no to je bilo kratkoga vijeka.

– Nisam imao puno vremena, radio sam u tri smjene, gradio sam kuću, održavao gorice. Kada se ukazalo malo slobodnog vremena, otišao sam u ribolov, no to je bilo rijetkost – istaknuo je Vjekoslav.

Nakon kratke pauze, u svojim 30-ima, ponovno je počeo intenzivnije odlaziti na ribolov koliko su mu obveze dopuštale. Tu ljubav prenio je i na sina Zdravka, ali i unuka Valentina koji također vole otići u ribolov. 

Odlaskom u mirovinu dobiva više slobodnog vremena pa i češće odlazi na ribolov. 

– Najviše volim loviti šarane i amure. Kad sam bio mlađi, odlazio sam u ribolov i na soma, no zadnjih nekoliko godina isključivo lovim šarane – kazao je.

Vjekoslav je istaknuo kako nikad nije težio ulovu nekih kapitalaca, već mu je ribolov prije svega služio za odmor i opuštanje.

– Od većih ulova mogu istaknuti soma od 10 kilograma, koliko je imao i šaran. Bilo je još nekoliko riba sličnih veličina, no najčešće sam lovio šarane do pet kilograma – kazao nam je.

Što se tiče mjesta na kojima je lovio, ističe kako gotovo da i nema jezera u okolici Koprivnice na kojem nije lovio, od Šoderice, preko Jegeniša i Vidaka, sve do jezera u Sigecu i Gabajevoj Gredi. Dodaje kako je čest “gost” bio i na rijeci Dravi.

Najviše od svega ipak voli otići u Veliki Bukovec gdje je član ribičkog društva Linjak već više od 20 godina.

– U društvo me učlanio pokojni susjed i dobar prijatelj Antun, rodom iz Velikog Bukovca. Društvo ima posebno jezero gdje se održava ribolov svake subote, nedjelje i praznicima. Jedni druge jako dobro poznajemo i svi smo kao jedna velika obitelj – kazao je Slavek.

Naglasio je kako je društvo tijekom godina pokraj jezera napravilo svoj dom, sve na dobrovoljnoj bazi i raznim donacijama članova i prijatelja društva.

– Tamo se većinom love šarani i amuri, premda ima i drugih vrsta riba. Posljednjih nekoliko godina idem samo u Veliki Bukovec na ribolov upravo zbog društva i prijatelja koje sam stekao tijekom svih godina – kazao je Slavek.

Naglasio je kako voli otići u Veliki Bukovec na ribolov gdje sretne stare prijatelje s kojima uvijek malo porazgovara.

– Nerijetko i popijemo kavu pa porazgovaramo. Osim kave, često u društvu dečki znaju napraviti i malu zakusku – dodaje.

Nekoliko puta Slavek je uzeo i medalje na klupskom natjecanju, no ističe kako ga sama natjecanja nikad previše nisu zanimala.

– Ribolov mi je uvijek bio odmor za dušu. Na svako klupsko natjecanje na koje sam mogao sam i otišao, no prvenstveno zbog druženja, ne zbog medalja – kazao je.

Vjekoslav i ove godine planira odlaziti na ribolov, ako mu to zdravlje dopusti.

– Već sam star i zdravlje me ne služi kao nekad. Ako Bog da i ako će sve biti u redu sa zdravljem, nadam se da ću još barem ove godine moći odlaziti na ribolov – zaključio je Vjekoslav.

FOTO Privatan album

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI