Slaven u minusu 416.000 kuna: “Nikad nismo zakasnili niti s jednom plaćom!”

Puno se prošlih dana i mjeseci pričalo i pisalo o financijskoj situaciji u Nogometnom klubu Slaven Belupo. Pretpostavljalo se da ona nije idealna, jer se korona-kriza odrazila i na vrhunski sport koji se najvećim dijelom financira iz gospodarstva, odnosno putem sponzora.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prošli tjedan koprivnički je prvoligaš na svojoj stranici objavio službene financijske izvještaje predane Fini, prema kojima je u 2020. godini ostvario prihod od 22.303.132 kn, te rashode u iznosu 23.371.992 kn. Uz preneseni višak prihoda iz 2019. godine, rezultat je u 2020. bio 416.050 kn manjka prihoda.

– Financijsko poslovanje kluba u 2020. godini bilo je uredno kao i svih prijašnjih godina otkad sam u klubu. S obzirom na vrlo izazovnu godinu na svim poljima koja je iza nas, a uzrokovanu prije svega pandemijom, mislim da možemo biti vrlo zadovoljni kako smo sve to skupa izgurali – rekao je Zvonimir Šimunović, donedavni glavni direktor Slavena Belupa.

Zvonimir Šimunović

Zbog korona-krize u prošloj su godini smanjena sponzorska sredstva, sa 9,8 milijuna na 7,7 milijuna kuna. U klubu su se tome prilagodili te su igračima i trenerima smanjili plaće. Šimunović dodaje kako je Slaven Belupo likvidan te da uredno podmiruje svoje obveze prema zaposlenicima, igračima i dobavljačima.

– Nikad nismo zakasnili niti s jednom plaćom i to je nešto na što sam sad, na odlasku iz kluba, izrazito ponosan. Ako se o rezultatima na terenu u ovih 10 godina i može raspravljati jesu li bili dovoljno dobri i u skladu s nečijim očekivanjima, o financijskom upravljanju klubom stvarno ne može biti rasprave – tvrdi Šimunović.

Ipak, u javnosti su se pojavile i informacije o financijskom slomu i višemilijunskom minusu. Radi se zapravo o dvije verzije financijskih izvještaja. Jedan je za Finu, a drugi za potrebe licenciranja i u tom drugom Hrvatski nogometni savez od klubova traži da se kompletni iznos izlaznih transfera knjiži u godini u kojoj su oni i realizirani, bez obzira na to je li prihod uplaćen odjednom ili u više godišnjih rata.

Tako je i Slaven u izvještaju za licenciranje transfer Nikole Katića u Glasgow Rangers prikazao kao prihod u 2018. godini. Međutim, relevantan je financijski izvještaj koji se izrađuje za Finu, on će biti prezentiran i na redovitoj Skupštini kluba. A u njemu se vidi da je i u 2020. godini stigla rata za Katića kojom je ‘zatvoren’ planirani proračun uz manjak koji nije zabrinjavajući. Bio bi da je minus doista više milijunski… 

– Katastrofične najave koje se pojavljuju po nekim portalima mogu pripisati samo nedovoljnoj upućenosti i površnom iščitavanju pojedinih dokumenata, a bez traženja pojašnjenja. Dozvoljavam da su se neke stvari kroz razno izvještavanje možda krivo razumjele, ali Slaven je na stabilnim temeljima i ako nastavi poslovati kao dosad, neće biti potrebe zazivati nikoga da ga spašava. Klub treba pokušati unaprijediti, a nikako spašavati od nečega – poručio je Zvonimir Šimunović.

FOTO Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI