SLAVEN U OČAJU Doveli veliku zvijezdu koja je igrala u Ligi prvaka, a onda je uslijedio hladan tuš

Poslovično ažuran Transfermarkt navodi kako Jean-Phillippe Mendy zapravo – nema klub


Autor: podravski.hr — 01.05.2018. / 20:05 Sport

Francuski internacionalac Jean-Phillippe Mendy na treningu u Koprivnici

Francuski internacionalac Jean-Phillippe Mendy (31), svakako najzvučnije ovogodišnje pojačanje Slaven Belupa, trebao je biti strah i trepet protivničkim vratarima u proljetnom dijelu sezone, no od svega toga jedno debelo ništa. Njegov trenutni status u koprivničkom prvoligašu, nogometnim žargonom je TNT, što znači „trenira, ne igra, trenira.“
Na velika zvona potkraj veljače objavljeno je da je s Farmaceutima potpisao jednoipogodišnji ugovor, a fotografiranje s klupskim dresom dalo je naslutiti da je to konačno to. No, otad Mendy nije zaigrao ni jedne jedine sekunde i navijači se s pravom pitaju što se događa? Ugovor teče, plaća očito ide, a taj napadač s respektabilnim igračkim pedigreom utakmice promatra s tribina. Kad znamo da prvi topnik Ivanovski nema dostojnu pomoć u vrhu napada, žal za Mendyjem koji je igrao u Ligi prvaka i Euroligi još je veća. Da stvar bude zanimljivija, poslovično ažuran i kredibilan portal Transfermarkt navodi kako Jean-Phillippe Mendy zapravo – nema klub, a zadnji za kojeg je igrao je Baniyas iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tijekom 2017. godine.
I upravo u tom „grmu leži zec“. Mendy je, doznajemo iz klupskih krugova, s Baniyasom raskinuo ugovor, čini se na štetu toga kluba i dao petama vjetra u Europu. Tražio je novi klub i našao ga u Slavenu, no Baniyas ga je, doznajemo, tužio FIFA-i i cijeli slučaj je sada na arbitraži. U Slavenu su to morali znati, no unatoč tome svjesno su ušli u rizik koji im se zasad nije isplatio.

Protiv Hajduka na Gradski stadion došao je kao navijač

Do kraja sezone, a ostala su još četiri kola, Mendy definitivno neće zaigrati, štoviše postoji bojazan da mu FIFA neće dopustiti ni igranje najesen, no u Slavenu se nadaju da će dotad arbitraža završiti i da će ovaj Francuz odraditi barem dio ugovora. Koja mu je plaća u Slavenu nije poznato, no radi li se o top ugovoru kreće se u rangu oko 250.000 do 300.000 kuna neto godišnje koliko imaju Slavenove zvijezde. U tom bi rangu mogli biti Bouadla i Ivanovski.
Stasiti Mendy (193 cm) danas, prema transfermarktu vrijedi oko 405.000 eura i vrijednost mu je u nekoliko mjeseci ne igranja pala za gotovo 50.000 eura. Svoje najbolje igračke godine proveo je u Mariboru gdje je u 100 utakmica dao 40 golova i deset puta asistirao, a upravo tamo je igrao i Ligu prvaka.
Gledali smo ga nekoliko puta na trening utakmicama Slavena i dojma smo da bi i više nego pomogao Farmaceutima, jak na lopti, u duelu, odličnog pregleda i skoka, miran u egzekuciji – jedino već u 60-im minutama „diše na škrge“. Razlog je očit – čovjek nije u natjecateljskoj formi. Uostalom, kako bi i bio. (ib)

Jean-Phillippe Mendy s Mariborom je igrao grupnu fazu Lige prvaka

FOTO: NIKOLA WOLF