Slavili obljetnicu: Mudrim pregovaranjem izbjegnut oružani sukob

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sudionici akcije, ali i oni koji su se htjeli prisjetiti događaja oko predaje karaule Milivoj Marjan u Botovu, okupili su se baš na toj lokaciji kako bi proslavili obljetnicu, 19. od predaje prvog objekta pod upravljanjem JNA Republici Hrvatskoj u našem kraju. Događaji su to iz 15. rujna 1991. godine koji su prethodili predaji koprivničke kasarne, ali i predaji drugih vojnih objekata u Podravini.

– Pregovori između tadašnjeg zapovjednika s djelatnicima MUP počeli su nakon što je jedan dio vojnika pobjegao iz karaule te se predao djelatnicima MUP-a. Sve to je čuo jedan lovac, a radi se uraru  Nemcu iz Koprivnice, koji je došao u policijsku postaju  Koprivnica te rekao da se i ostatak vojske u karauli želi predati – rekao je Borislav Šaulić, djelatnik MUP-a u mirovini, koji je sudjelovao u cijeloj akciji.

No, nije sve išlo tako glatko, jer zapovjednik karaule nije dijelio mišljenje sa svojim vojnicima koji su pobjegli, a ostali vojnici bili su spremni braniti svoj položaj i slušati naredbe svog zapovjednika.

– Dolaskom do karaule od strane željezničkog mosta, te stupanjem u kontakt sa zapovjednikom karaule vodnikom Nikolom Opačićem, uvidjeli smo da jednostavna predaja ne dolazi u obzir. On je odbijao predaju, a preostali dio vojnika, njih 25, bio je raspoređen na položajima oko karaule, te su prijetili da će dignuti karaulu i mostove preko Drave u zrak – govori Borislav Šaulić. Tada su počeli pregovori koje je vodio tadašnji zapovjednik PP Koprivnica Krešimir Papac i zapovjednik jedinice za posebne namjene PS Koprivnica – Munje Borislav Šaulić.

– Pregovori o mirnoj predaji karaule vodili su se u neposrednoj blizini željezničkog mosta preko rijeke Drave, niti 50 metara od prvih položaja vojske oko karaule, a trajali su od večernjih sati (oko 20 sat) do četiri sata ujutro, kada je zapovjednik karaule mirno predao karaulu sa svim oružjem i oruđem. U samoj akciji sudjelovalo je 10 pripadnika posebne jedinice policije Munje – napomenuo je Šaulić te dodao da su tom prilikom pribavljena značajnija vojna sredstva za obranu Republike Hrvatske.

– Zapovjednik karaule vodnik Nikola Opačić tražio je da ga prevezemo do mađarske granice na graničnom prijelazu Gola, što je i učinjeno, dok su vojnici prevezeni u hotel Podravina u Koprivnici gdje su dobili civilnu odjeću, te su vlakom ili autobusom napustili Republiku Hrvatsku. Nije mi poznato je li netko od njih pristupio Hrvatskoj vojsci ili policiji – zaključio je Šaulić.

FOTO Privatan album

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sportsko natjecanje za djecu i roditelje

U sklopu Dječjeg tjedna održano je sportsko natjecanje „Najbolji tim u gradu“ u organizaciji Grada Križevaca, Zajednice športskih udruga Križevci i Društva športske rekreacije Križevci.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI