Slavko Bobetić: Da nije bilo Daje, ostao bih bez traktora

U Zablatju, naselju na području općine Legrad, u protekla dva tjedna dogodila se serija krađi. Drski lopovi krali su meso, salame, kokoši i inventar iz kuće u kojoj trenutno nitko ne živi, a pokušali su čak ukrasti i traktor.

Bez traktora je zamalo ostao Slavko Bobetić iz Velikog Otoka koji je u srijedu popodne došao u Zablatje kod majstora po popravljenu motornu pilu.

– Kod majstora se nisam dugo zadržavao pa sam traktor koji sam parkirao preko puta njegove kuće ostavio upaljen. Majstor nije imao sitne novčanice da mi vratiti ostatak pa smo samo na minutu otišli u njegovu kuću – priča nam Slavko Bobetić.

Slavko Bobetić zamalo je ostao bez traktora

U tom trenutku, dodaje on, mladić kojeg je sreo na putu do majstorove kuće sjeo je u traktor i pokušao pobjeći poljskim putem prema Kutnjaku. Tad je krenula prava potjera za drznikom. 

– Zajedno s majstorom i njegovim bratom sjeo sam u njihov auto i krenuli smo za lopovom. Majstorov brat je prijatelj s čuvenim nogometašom Zdravkom Međimorcom – Dajom koji živi u Kutnjaku pa je nazvao njega da mu blokira put kod vage na ulazu u Kutnjak. Daja je srećom bio kod kuće pa mu je on složio barikadu s jedne strane, a mi s druge i više nam nije mogao bježati traktorom – priča nam Slavko Bobetić.

No, žilavi mladić, za kojeg mještani pričaju da je pripadnik romske zajednice, nakon kad su ga “povukli” iz traktora, nekako se uspio “otrgnuti” i počeo je trčati po poljima. Ipak, policija mu je uspjela ući u trag pa neće proći nekažnjeno.

– Da nije bilo Daje, vjerojatno bih ostao bez traktora. S traktorom je sve u redu i odmah nakon policijskog očevida mi je vraćen – kaže Slavko Bobetić.

Slučaj učestalih krađa svega i svačega počeo je polako izazivati strah kod mještana Zablatja. Ivan Jazvecu prošlog tjedna lopovi su ukrali pet “štangi” salame. I on je imao sreću jer je zahvaljujući lajanju svog psa posumnjao da ima neželjene goste u dvorištu.

– Kad sam izašao na dvorište, lopovi su pobjegli iz sušare u kojoj je bilo 25 “štangi” salame. I lani su mi u ovo predbožićno vrijeme krali salame, a u proteklih godinu dana ostao sam i bez 30 kokoši. Dobro znamo da su lopovi Romi iz susjednih sela, a pomažu im naše dvije seoske bitange koje ih dobro informiraju gdje ima što za krasti – priča nam Ivan Jazvec.

Kokoši su sad, pak, bile na meti lopova na imanju Marije Jazvec. Njoj su drznici ukrali šest kokoši, a u njenom susjedstvu ‘operirali’ su i po kući u kojoj nitko ne živi i ukrali posuđe, posteljinu i sve što su smatrali iskoristivim.

– Stvarno je jadno da naše kokoši više nisi sigurne i da moramo paziti da nam ih ne ukradu. Ista je stvar i s mesom koje imamo u škrinjama – kaže Marija Jazvec.

Marijina susjeda Cecilija Puklavec je, pak, imala blizak susret s lopovima koji su i na njenom imanju tražili kokoši i meso.

Cecilija Puklavec imala je bliski susret s lopovom

– Čula sam da se netko mota oko kuće i prije nego što sam izašla u dvorište, uzela sam botu za svaki slučaj. Kad sam došla do štaglja, lopov je počeo bježati, a nije mu bio problem nakratko zapeti ni u susjedovoj gnojnici samo da ga ne ulovim. Oni dobro znaju u kojim kućama mi starci živimo sami, a u proteklih nekoliko tjedna skoro da i nema dana kad nekomu ne fali nešto iz škrinje ili kokošinjca – kaže Cecilija Puklavec.

Foto Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI