Slavkovi neljudski uvjeti: Po vodu moram k susjedima, to me najviše muči

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Slavko Janči (59) iz Kalinovca živi u neljudskim uvjetima, a kako mu mjesečna primanja iznose 1500 kuna, ne može si priuštiti bilo kakva ulaganja u svoj skromni dom. Posao ne može tražiti jer je teško bolestan i jedva se kreće, a već duže bezuspješno pokušava ishoditi braniteljsku mirovinu.

– Bio sam na bojišnici godinu i dva mjeseca i oko toga se vodi sudski spor jer sam potpisao nekakav dokument, a nisam ga pročitao. Bolujem od kronične astme, imam posttraumatski stresni poremećaj, a i kuk i koljena su mi dobro “načeti” pa jedva mogu stati na noge i hodati. Zbog kronične astme teško dišem – priča nam Slavko Janči.

Slavko Janči u svom skromnom domu

Prije bolesti radio je u građevini kod lokalnog građevinskog poduzetnika čija je tvrtka otišla u stečaj i ostao mu dužan deset plaća. Otad su krenuli i njegovi problemi sa zdravljem, a dodatno ga je utukla smrt supruge prije pet godina.

– Kad je supruga umrla, srušio se cijeli moj svijet. Nevolje su počele dolaziti jedna za drugom i sad sam takoreći u bezizlaznoj situaciji. Svako malo moram ići k liječniku i u bolnicu, kupovati lijekove, a treba sa svim tim izdacima izgurati svaki mjesec – kaže Slavko Janči.

Nedavno je u veteranskoj bolnici u Zaboku upoznao prijatelja koji mu je odmah uskočio u pomoć i pobrinuo se da dobije odgovarajući kauč za spavanje i televizor. U svom domu Slavko nema vodu, a ni sanitarni čvor i još uvijek koristi poljski zahod.

– Po vodu moram ići k susjedima i to me najviše muči. Svako malo moram s kanisterom po vodu, a za to koristim bicikl jer više ne mogu duže nositi veći teret. Želja mi je dobiti priključak na vodovodnu mrežu i da se u nekadašnjoj špajzi uredi sanitarni čvor jer je pitanje dokad ću se moći sam kretati i koristiti poljski zahod – kaže Slavko Janči.

Tešku svakodnevicu malo mu olakšava program pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama u koji ga je uključila Općina Kalinovac. Zahvaljujući tom programu dvaput tjedno obilazi ga gerontodomaćica.

Općina Kalinovac, ističe načelnik Danijel Zvonar, upoznata je sa životnom situacijom Slavka Jančija te mu nastoji pomoći

– Njena pomoć puno mi znači, ali ona ne može poboljšati uvjete za život u mom domu. Meni bi dobro došao i stari namještaj koji je u dobrom stanju, peć, kao i materijal da se uredi sanitarni čvor. Prijatelj kojeg sam upoznao u Zaboku će se pokušati pobrinuti da se riješi priključak na vodovodnu mrežu. Ako ima dobrih ljudi koji mi žele pomoći, mogu se javiti na broj mobitela 097 781 4259 ili na moju adresu Rastova greda 20 u Kalinovcu – zaključio je Slavko Janči.

Općina Kalinovac, ističe načelnik Danijel Zvonar, upoznata je sa životnom situacijom Slavka Jančija te mu nastoji pomoći.

– Na našu inicijativu uključen je u program Pomoći u kući u sklopu kojeg mjesečno dobiva i higijenske potrepštine u vrijednosti 200 kuna. Mi ćemo pokušati riješiti i da Slavko Janči dobije priključak na vodovodnu mrežu – kaže Danijel Zvonar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI