Slikar Pero Topljak: Zašto Grad ne želi obnoviti pravo domaće remek-djelo?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Đurđevački umjetnici ogorčeni su na odnos gradske uprave prema umjetninama koje su svom gradu donirali domaći kipari i slikari. Poseban trn u oku im je skulptura Ivana Tomerlina koja krasi park na Trgu svetog Jurja u samom gradskom središtu. Skulptura godinama nije restaurirana pa je već polako počela trunuti, a nastojanja đurđevačkih umjetnika da se spriječi njeno propadanje nisu naišla na razumijevanje gradskih čelnika.

Inicijativu za restauraciju skulpture Zbjeg Picoka pokrenuo je slikar Pero Topljak – Petrina koji se nikako ne može pomiriti s činjenicom da Grad ne mari za djela svojih umjetnika.

Pero Topljak

– Mi umjetnici svojim smo djelima jedni od najboljih promotora grada, a zauzvrat sve češće dobivamo lijepe pljuske od gradske uprave. Skulptura Zbjeg Picoka pravo je remek-djelo koje je Ivan Tomerlin izrađivao pune dvije godine. Ona jednim dijelom dočarava i povijest Đurđevca – ističe Pero Topljak – Petrina.

Za potrebnu restauraciju skulpture Topljak se prvo obratio gradskom Muzeju pa potom i Turističkoj zajednici, gradskoj upravi i gradskim komunalnim tvrtkama, ali je svugdje naišao na negativan odgovor i prebacivanje odgovornosti s jedne na drugu “stranu”.

– Sramotno je da Grad ne želi obnoviti pravo remek-djelo. S druge strane, daje značajan novac za izložbe svjetski slavnih umjetnika. Mi nemamo ništa protiv izložbi svjetskih slavnih umjetnika, ali želimo da se cijeni i nas domaće slikare i kipare. Da smo od strane Grada bačeni na marginu najbolje potvrđuje ovakav njihov odnos prema skulpturi Ivana Tomerlina. Znamo i da ima ostalih vrijednih djela domaćih umjetnika koji godinama skupljaju prašinu po podrumima zgrada u gradskom vlasništvu – kaže Pero Topljak – Petrina.

Skulptura se, dodaje on, još uvijek može spasiti, a sama restauracija ne bi zahtijevala ulaganja viša od nekoliko stotina kuna. Potrebno je, ističe on, izraditi i podest za skulpturu kako bi se spriječilo daljnje propadanje, a i ta investicija nije skuplja od tisuću kuna.

– Naš je prijedlog i da se skulptura postavi ispred utvrde Stari grad jer je to najbolja lokacija za ovo remek-djelo – kaže Pero Topljak – Petrina.

Poslali smo upit gradskoj upravi namjerava li restaurirati skulpturu Ivana Tomerlina, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Obnavlja se društveni dom u Herešinu

Gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić, zajedno s predstavnicima MO Herešin Ivanom Lončarićem i Stjepanom Bračkom obišli su radove koji su

Mališani osmislili svoju banku

Mališani starije odgojne skupine Kikići đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak u sklopu svakodnevnih aktivnosti učili su i o novcu. U suradnji s roditeljima djeca su donijela

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI