Slomljena majka iz Križevaca: Više ne viđam svoje dječake, slama me kad prođu pored kuće i skrenu pogled

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Izgubila sam sva prava kao majka, svoju djecu više ne viđam i ne mogu si pomoći  –  tim riječima počela je svoju priču sa suzama u očima Jadranka (ime koje ćemo upotrebljavati zbog zaštite identiteta), iz okolice Križevaca, majka dvojice sinova. Njezin identitet u ovoj priči nismo htjeli otkrivati radi zaštite prava maloljetne djece. Kako tvrdi, nemilosrdnost sustava i loši odnosi s bivšim suprugom doveli su do toga da više nema nikakvih kontakata sa svoje dvoje djece.

Jadranka je prošla četiri operacije kralježnice i mnogo je vremena provodila u bolnicama, a u isto vrijeme prolazila je kroz buran razvod braka koji je dobio i sudski epilog. Nakon razvoda 2013. godine sud je odredio da će djeca živjeti s majkom i viđati se s ocem svakog drugog vikenda i svakog drugog blagdana i praznika. No, u tužbi koju je podnio otac djece sud je u kolovozu prošle godine donio drukčiju presudu i djecu povjerio ocu.

– Imala sam velikih zdravstvenih problema i otkad sam završila na operaciji, djeca su živjela kod oca. Ne znam što se od tada dogodilo, ali činjenica je da su prestali svi kontakti između mene i djece. Ne znam što su im u to vrijeme govorili, ali od tada više nemam kontakta s njima i evo sad ih već mjesec dana nisam vidjela  –  rekla nam je uplakana Jadranka.

U razdoblju prije razvoda braka, ali i nakon toga, bilo je nemilih događaja koji su imali i sudske epiloge, kao što je presuda protiv Jadranke koja je osuđena za prijetnje svom mužu i partnerici, ali i presude zbog fizičkog napada Jadrankina supruga na njezina oca, te zbog prijetnji. Također, došlo je do tužbi između Jadranke i bivšeg supruga o plaćanju alimentacije koju nije podmirivao. No o lošim odnosima u njihovom braku govori i činjenica da je Jadranka završila u Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji u Zagrebu. Sve to dovodi do zaključka da se dvoje djece našlo u vrlo nepovoljnoj situaciji.

No, rezultat svega toga je da se djeca više ne viđaju sa svojom majkom, koja većinu odgovornosti za to prebacuje stručnim osobama iz Centra za socijalnu skrb. Ona se ne slaže s ocjenom psihologa koja je bila presudna da se promijeni prvobitno rješenje kojim je skrbništvo nad djecom bilo određeno njoj.

– Istina je da me dječaci sada izbjegavaju, prolaze pored naše kuće i skreću pogled, to me slama. Iako sam bolesna, pomažu mi roditelji, a u našoj kući imaju sve uvjete za dobar život. U vještačenju psihologa stoji da sam povučena, da loše govorim o suprugu i članovima njegove obitelji, ali sve to nije istina – objasnila nam je Jadranka.

Upravo to je pisalo u nalazu psihologa, a između ostalog, to je bio temelj na kojem je Općinski sud u Križevcima donio presudu kojom dječake upućuje da žive s ocem. Između ostalog, u nalazu psihologa stoji da je Jadranka ‘nepovjerljiva, voli iskazivati pasivnu agresiju, preuveličava svoje tegobe, traži empatiju od drugih ljudi, a pritom može biti zahtjevna. Tužena svoje nezadovoljstvo i frustracije pokazuje na nepovoljan način za dječake.’

 – Nikako se ne slažem s tim navodima. Moje zdravstveno stanje vrlo je teško. Prošla sam četiri operacije i naravno da mi je teško. Ne mogu raditi, ali to ne mijenja osjećaje prema mojoj djeci. Sve što želim je uspostaviti kontakt s njima i biti im majka  –  rekla je.

– Ako je već takva presuda da dječaci žive s ocem, s kojom se ne slažem, potrebno mi je omogućiti da se viđam s djecom. Sinovi me sada odbijaju, ali smatram da se ne radi dobro  –  napomenula je Jadranka.

Kako je većina kritika išla na stručne osobe Centra za socijalnu skrb, pitali smo Centar koje su aktivnosti napravljene kako bi se ponovo uspostavio kontakt majke s njezinom djecom.

U Centru su nam objasnili da su Jadranka i njezin bivši suprug u tretmanu Centra dugi niz godina zbog narušenih partnerskih i roditeljskih odnosa i da su nakon završetka brakorazvodnog postupka odlukom suda djeca nastavila živjeti s majkom.

– Ocu su određeni susreti i druženja s djecom te doprinos za uzdržavanje. Ti su susreti bili opterećeni međusobnim optuživanjima roditelja i ucjenama. Otac nije redovito doprinosio za uzdržavanje tako da je pokrenuta kaznena prijava za povredu dužnosti uzdržavanja – navela je Sanja Jakopović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci. U Centru su također odgovorili da je obavljen nadzor nad oba roditelja zbog izvršavanja roditeljske skrbi, određena im je mjera stručne pomoći, te im je dodijeljen stručni voditelj koji je pokušavao korigirati njihovo ponašanje prema djeci.

Krajem 2017. godine otac je preko Centra pokrenuo postupak obaveznog savjetovanja, a roditelji su se dogovorili da je najbolje da djeca dođu stanovati kod oca, što se i dogodilo. Tijekom samog provođenja sudskog postupka majka je promijenila svoje mišljenje te je inzistirala da se djeca vrate k njoj iako se prethodno usuglasila da djeca žive kod oca, navela je ravnateljica Jakopović.

Dalje u odgovoru Centra stoji da je po zaključenju ovog postupka odnos između nje i oca još više bio narušen, te da je Centar koristio sve raspoložive mjere kako bi se uspostavio iole normalan odnos između roditelja i kontakti mjera s djecom.

– Tako je obitelji priznato pravo na usluge savjetovanja i pomaganja koje je provodio Centar za pružanje usluga u zajednica Svitanje. No, dječaci su i dalje odbijali susrete i druženje s majkom. Uz stručnu pomoć djelatnika Centra Svitanje dječaci su počeli odlaziti k majci, no i dalje je ostao upitan sadržaj tih susreta i druženje. Pretpostavljamo da majka jednostavno nije pronalazila način da se približi dječacima  –  stoji u odgovoru Centra te je dodano da je to vjerojatno posljedica negativističko stava oca prema njoj, koji se neminovno odražava na dječake koji s njim žive.

Tako u Centru objašnjavaju da su oni iscrpili sve mogućnosti pomoći i da roditelji svojim ponašanjem odmažu uspostavu normalnih odnosa.

– Prema stručnom mišljenju Centra, oba roditelja krše prava djece. Trenutno je u tijeku postupak protiv oca zbog kršenja prava djeteta. Smatramo da majka nije izgubila svoja prava kao majka, kao što ona navodi, već ne prihvaća pruženu stručnu pomoć, ne pridržava se savjeta ni uputa, opterećuje djecu vlastitima problemima  –  navedeno je u odgovoru Centa u kojem je navedeno da ‘nakon dugogodišnjeg rada i mi kao stručna služba osjećamo nemoć u postizanju očekivanog rezultata’.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI