SLUŽBENO NIJE POSKUPIO, ALI… Plin u Koprivnici skuplji za četiri lipe jer mu se povećala ogrjevna vrijednost

"Ugrubo, kada se to pokuša preračunati u cijenu po metru kubičnom, ona je porasla za 0,04 kune, odnosno s 3,75 kn na 3,79 kn ili za otprilike jedan posto kolika je i razlika u ogrjevnoj vrijednosti", tumači članica Uprave Komunalca Maja Hleb


Autor: podravski.hr — 16.08.2013. / 9:39 Aktualno

KOPRIVNICA – Cijena plina nije službeno povećana, ali su potrošači za srpanj skuplje platili potrošene kubike koprivničkome Komunalcu. Potrošnja plina se već duže vrijeme obračunava i naplaćuje prema kilovatsatima, odnosno potrošeni kubici preračunavaju se u kilovatsate, i to prema prosječnoj donjoj ogrjevnoj vrijednosti plina, takozvanom Hds-u.
Iz Komunalca smo doznali kako je vrijednost Hds-a porasla pa je to razlog većoj cijeni plina.
– Točno je da se cijena plina nije mijenjala, već je porasla ogrjevna vrijednost isporučenog plina. Naime, prosječan Hds isporučenog plina na dan 31. prosinca prošle godine iznosio je 9.656057, dok je 30. lipnja 2013. godine iznosio 9.746778. Radi se o ponderiranoj prosječnoj aritmetičkoj sredini za obračunsko razdoblje – objasnila je Maja Hleb, članica Uprave Komunalca.
Dodala je kako se to odrazilo na veće račune potrošača za otprilike jedan posto.
– Ugrubo, kada se to pokuša preračunati u cijenu po metru kubičnom, ona je porasla za 0,04 kune, odnosno s 3,75 kn/m3 na 3,79 kn/m3 ili za otprilike jedan posto kolika je i razlika u ogrjevnoj vrijednosti – rekla je Maja Hleb.