SLUŽBENO OBJAVLJENO Pogledajte koliko se točno osoba lani iz županije odselilo u inozemstvo

Samo lani iz županije se u inozemstvo odselilo gotovo tisuću stanovnika, a u druge županije unutar Hrvatske otišla su živjeti ukupno 742 stanovnika


Autor: podravski.hr — 20.07.2018. / 13:56 Aktualno

Autobusni kolodvor u Koprivnici

Državni zavod za statistiku objavio je danas podatke o migracijama stanovništva u Hrvatskoj koji pokazuju da i Koprivničko-križevačka županija tone sve dublje u demografsku katastrofu.
Prema tim podacima, samo lani iz naše se županije u inozemstvo odselilo gotovo tisuću stanovnika (točno 989), a u druge županije unutar Hrvatske otišla su živjeti ukupno 742 Podravca i Prigorca. Istodobno, iz inozemstva je k nama prošle godine došlo živjeti 185 osoba, a iz drugih županija doselilo nam se 518 ljudi. Kad se sve zbroji i oduzme, u tim migracijama izgubili smo otprilike tisuću duša.
Slična nas je katastrofa pogodila i s prirodnim prirastom stanovništva. Broj umrlih u svim je općinama i gradovima lani bio veći od broja rođenih. U Đurđevcu je negativan saldo 21, Koprivnici 74, a u Križevcima je čak 119 ljudi više umrlo nego što ih je došlo na svijet.
Kad je riječ o općinama, najviše su stanovnika izgubili Virje, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Kalnik.
Neslužbene procjene demografa govore kako je taj trend nastavljen i ove godine. Sela će nam uskoro opustjeti, a ni s gradovima nije bolja situacija. (rm)
FOTO: ARHIVA