Smanjili broj članova mjesnih odbora: “Nije problem naš broj, nego što nemamo novca!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj prije zabrane okupljanja, podsjetimo, donesena je odluka o smanjenju broja članova mjesnih odbora. Svi mjesni odbori, točnije njih 13, koji se nalaze na području grada Ludbrega, imat će po pet članova, uključujući i predsjednika.

Ova odluka prihvaćena je s deset glasova za i četiri protiv, dok suzdržanih nije bilo. Ipak, oko donošenja ove odluke vodila se žustra rasprava jer su vijećnici HSLS-a i liste nezavisnih birača smatrali kako nije poštena te da je donesena isključivo u interesu vladajuće stranke.

– Protivili smo se toj odluci jer smatramo kako broj vijećnika ne može biti jednak u svim odborima. Trebao bi postojati kriterij prema broju stanovnika jer nije realno da jednak broj vijećnika ima grad Ludbreg i neko manje naselje. Ako ti odbori trenutno ne funkcioniraju i nisu aktivni, to je do izvršne vlasti i naravno do predsjednika svakog odbora. Ovo smanjivanje broja također pogoduje većim strankama koje imaju više glasača i glasačku mašineriju jer članove mjesnog odbora biraju birači i sada će manjim strankama biti teže ući u mjesne odbore – rekao nam je Ivan Lončarić (HSLS), jedan od protivnika ove odluke.

Milivoj Brlek

Gradonačelnik Bilić govori kako je ova odluka donesena ponajprije zbog zakonskih promjena, a na sjednici je izneseno kako je pet članova u mjesnom odboru dovoljan broj za normalno funkcioniranje odbora te da tu nema nikakvih drugih interesa.

– Odluku o djelokrugu, ovlastima, načinu izbora i financiranja mjesnih odbora na području grada Ludbrega donijelo je Gradsko vijeće Grada Ludbrega na svojoj 17. sjednici održanoj  16. srpnja 2015. S obzirom na to da je u međuvremenu došlo do zakonskih promjena te promjene Statuta Grada Ludbrega, potrebno ju je uskladiti s novim zakonskim odnosno statutarnim odredbama. Kako se Statutarnom odlukom predlaže da svako vijeće mjesnog odbora na području grada Ludbrega broji pet članova, to je potrebno izmijeniti i u ovoj odluci što je i učinjeno na sjednici Gradskog vijeća – rekao nam je gradonačelnik te dodao kako vjeruje da su mjesni odbori bitni za zajednicu jer oni detektiraju probleme svog mjesta, a na svima zajedno je da se ti problemi i riješe.

Inače je dosad najviše članova imao Mjesni odbor Ludbreg i to devet njih, šest odbora među kojima mjesni odbori Hrastovsko, Poljanec, Selnik, Sigetec Ludbreški, Bolfan, Globočec i Ludbreški Vinogradi imali su po sedam članova, dok su odbori Apatija, Čukovec, Kućan Ludbreški, Segovina i Slokovec imali po pet članova.

Osim broja članova, promijenjeno je i da ubuduće vijeće mjesnog odbora u slučaju da ono krši odredbe Statuta, pravila ili ne izvršava poslove ne raspušta gradonačelnik, već da on provodi nadzor, a odbor raspušta Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika.

Kako izgleda, manji broj članova neće u bitnom poremetiti rad MO-a, no kako smo već i prije mogli čuti, nije problem u broju članova, nego u visini proračuna. – Mislim da ova odluka neće puno utjecati na rad mjesnih odbora, naime, dosad nas je bilo sedam, sad će biti dva manje i mislim da neće biti većih promjena. Problem je da su mjesni odbori ograničeni u radu jer je proračun mali i grad ne ulaže dovoljno da bi mogli nešto više mijenjati i raditi. Dobro je da ipak mjesni odbori i dalje postoje i mislim da ova odluka neće donijeti veće promjene i da ćemo i dalje raditi kao i dosad – rekao je Milivoj Brlek, predsjednik MO-a Sigetec Ludbreški.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI