SMETLARSKI RAT Piškornica se povlači iz biznisa odvoza otpada kojeg je bivši direktor platio čak 3,6 milijuna kuna

Navodno je već podijeljeno desetak otkaza te će Piškornica s devet općina osnovati novu tvrtku koja bi se bavila prikupljanjem smeća po tim općinama


Autor: podravski.hr — 25.10.2018. / 15:21 Aktualno

Piškornica se više ne želi baviti odvozom komunalnog otpada

Centar za otpad Piškornica, kako neslužbeno čujemo, ovih je dana navodno podijelio desetak otkaza radnicima koji su radili na poslovima odvoza otpada. Prema istim informacijama, to je dio procesa restrukturiranja u koji je tvrtka ušla jer se odvoz otpada pokazao nerentabilnim te je počeo stvarati nepodnošljiv financijski pritisak na cijelo javno poduzeće.
Na naš upit je li točno da je došlo do otpuštanja radnika te u kojoj je fazi osnivanje Drama Koma, iz Piškornice nisu željeli odgovoriti, već su kazali kako će sve objasniti na konferenciji za novinare sazvanoj za petak. Tema? Restrukturiranje poslovanja unutar grupe Piškornica.
Iz istog je razloga Piškornica sa zainteresiranim općinama krenula u osnivanje novog komunalnog poduzeća pod imenom Drava Kom, na koje namjerava prebaciti biznis odvoza otpada. Konkretno, temeljni kapital novog poduzeća formirao bi se tako što bi Piškornica u njega uložila postojeće strojeve za smeće, dok bi devet općina uložilo po 40.000 kuna svježeg novca, a one bi imale vlasničku prevlast od 51 posto.
Dugoročno, kako kažu naši izvori, Piškornica bi u roku od godine dana u cijelosti izišla iz biznisa odvoza otpada. Time bi se de facto priznalo ono što dio javnosti tvrdi već dugo – kako poduzeće koje je osnovano s isključivim ciljem da izgradi regionalni centar za gospodarenje otpadom za četiri sjevernohrvatske županije u njega niti nije trebalo ući.
A ušlo je pod mandatom kontroverznog bivšeg direktora Mladena Jozinovića kad je u srpnju 2016. godine za 3,6 milijuna kuna kupilo malu obiteljsku tvrtku za odvoz otpada Prizmu, i to od Dražena Vlaha, danas člana koprivničkog predsjedništva županove nove stranke Mreža. Tada je Piškornica preuzela i 30-ak Prizminih zaposlenika, od kojih je, eto, sada njih desetak navodno dobilo otkaze.

Dok bi Piškornica, prepuštajući nerentabilni biznis odvoza otpada općinama, mogla profitirati, upitno je kako će proći same općine. Poduzeće Drava Kom još nije osnovano, pa tako i nema potrebne dozvole, a rok u kojemu Piškornica prestaje s odvozom smeća, 1. prosinca ove godine, primiče se

Akvizicija Prizme bila je dio Jozinovićeva plana da stvori najveće smećarsko poduzeće u zemlji. Tom planu pljeskala je i skupština Piškornice na čelu s koprivničko-križevačkim županom i Jozinovićevim kumom Darkom Korenom. Nakon što je Jozinović otpušten zbog skandaloznog milijunskog bonusa koji si je sam isplatio, pokazalo se da je Prizma teret Piškornici, a usto se oko cijele akvizicije otvorila kriminalistička istraga koja još traje.
Dok bi Piškornica, prepuštajući nerentabilni biznis odvoza otpada općinama, mogla profitirati, upitno je kako će proći same općine. Poduzeće Drava Kom još nije osnovano, pa tako i nema potrebne dozvole, a rok u kojemu Piškornica prestaje s odvozom smeća, 1. prosinca ove godine, primiče se.
– Gledajte, oni nemaju ni dovoljan broj vozila, ni kante za otpad – rekli su općinama da će mještani dobiti plastične vreće – nemaju ni reciklažno dvorište i ne vjerujem da će sve profunkcionirati do 1. prosinca. Jako smo skeptični – kazao nam je sugovornik iz jedne od općina koja je pristupila osnivanju Drava Koma.
Dometnuo je kako nije jasno tko će i iz kojih izvora morati platiti nužne investicije Drava Koma, poput gradnje reciklažnog dvorišta.
– Bojim se da će to pasti na teret samih općina, odnosno mještana, te bi cijene odvoza otpada mogle porasti u nebo – kazao je on.
Doznajemo da je društveni ugovor o osnivanju Drava koma bio najavljen za kolegij župana i lokalnih čelnika u četvrtak, 18. listopada, ali je to iz nekog razloga iznenada otkazano. U partnerstvo s Piškornicom trebale bi, među ostalim, ući općine Peteranec, Koprivnički Ivanec, Gola, Hlebine, Rasinja i Virje, a vlasničko partnerstvo s koprivničkim Komunalcem već su izabrali Koprivnički Bregi, Drnje, Legrad, Đelekovec i Novigrad Podravski. (hš)
FOTO: ARHIVA