SMOTRA ZIMSKE SLUŽBE U KOPRIVNICI Morate li već od srijede stavljati zimske gume na vozila? Ne, osim ako…

Na koprivničkom području ovaj tjedan nema posebnih novosti, osim da bi se temperatura u srijedu rano ujutro mogla spustiti na minus 1 Celzijevac


Autor: podravski.hr — 13.11.2017. / 9:31 Aktualno

Smotra zimske službe u Koprivnici

Jutros je obavljena smotra zimske službe u Koprivnici. Kao u uvijek, naši cestari obećavaju da ih ništa ne može iznenaditi. Dok ih ne iznenadi. Često se, naime, zna dogoditi da gust snijeg padne iznenada, usred zime, pa ceste ostanu zatrpane bijelim prekrivačem. Božja volja, Draž – rekel bi Tetec raketaru Dudeku.
Od srijede, 15. studenoga, u Hrvatskoj je zimska oprema na vozilima obvezna na svim zimskim dionicama javnih cesta. Prema obavijesti HAK-a, u zimske dionice javnih cesta ulaze 839 kilometara autocesta, 1523 kilometra važnijih i brdskijih državnih i županijskih cesta te 68 kikometara državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.
Za nas je dobra vijest da su prometnice na području županije toliko nevažne na nacionalnoj razini da nisu uvrštene u zimske dionice na kojima je od studenoga do travnja obvezna zimska oprema. Osim ako ne padne snijeg ili ako se ceste ne zalede. Tad su i kod nas zimski uvjeti. Dakle, ako vrijeme kod nas i dalje bude kišovito, a temperature iznad ništice – po zakonu niste obvezni već od srijede imati zimske gume na automobilima.
No, u tom slučaju ne smijete putovati izvan ove naše sjeverne regije. Ako pak morate na jug ili zapad, tada i za vas vrijede zimski uvjeti na cesti. Dakle, obvezne sve četiri zimske gume na vozilu ili četiri ljetne s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra s lancima na pogonskim kotačima.

Zimska služba u Koprivnici kaže da je spremna za snijeg

Što kažu prognostičari? Na koprivničkom području ovaj tjedan nema posebnih novosti, osim da bi se temperatura u srijedu rano ujutro mogla spustiti na minus 1 Celzijevac. I to je to. Malo kiše, malo sunca, nešto hladnije. Snijega ni za lijek.
Zato od jutra snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici te širem području Pasjaka, i to nošen jakom burom. Snijeg pada i na Sljemenu. Trenutačno prema Rijeci i obrnuto, od Rijeke prema Zagrebu, zabranjen je promet kamionima na svim dionicama. I na drugim južnim dionicama na kojima puše jaka bura promet je ograničen za mnoga vozila. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF