Smrt djeteta: Voditeljici, animatoricama i spasitelju na bazenima sudit će se – tajno!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na Općinskom sudu u Varaždinu u ponedjeljak je krenulo suđenje zbog velike tragedije – utapanja osmogodišnjeg dječaka tijekom proslave dječjeg rođendana koje se dogodilo u travnju 2018. godine. Za tu tešku tragediju optužena je bivša voditeljica Gradskih bazena Petra Bijač (39), studentice animatorice na rođendanu A. M. S. (23) i S. D. (21), spasitelj na bazenu G. S. (39) i Komunalac kao tvrtka koja upravlja bazenima.

Isključena javnost

Odmah na početku suđenja sutkinja Općinskog suda proglasila je cijelu raspravu tajnom tako da do donošenja presude nećemo ništa znati o tijeku suđenja, a nakon što presuda bude donesena, javnosti neće biti dostupno niti njezino obrazloženje.

– Kako je postupak proglašen tajnim, ne mogu niti ne smijem davati nikakve izjave povezane s tim predmetom – rekao je Krunoslav Kunštić, branitelj prvookrivljene Petre Bijač, a odgovor s Općinskog suda u Varaždinu na pitanje zašto je na cijeloj raspravi isključena javnost, a ne samo na nekim njezinim dijelovima poput svjedočenja djece, do zaključenja broja nismo dobili. Tužitelji su se dosta mučili oko potvrđivanja optužnice na Općinskom sudu. Predmet je prebačen u Varaždin kako bi sud objektivnije mogao voditi postupak i donijeti presudu zato što roditelji nesretno stradalog dječaka rade na koprivničkom Općinskom sudu.

Optužnicu su tužitelji podignuli još u ožujku prošle godine nakon provedene istrage, no tri mjeseca nakon toga, u lipnju, optužnica im je vraćena na doradu. Kako je godinu dana nakon toga Općinski sud u Varaždinu optužnicu službeno potvrdio, stvoreni su svi uvjeti za početak suđenja.  

Dorada optužnice

Prvotna optužnica koprivničkih tužitelja bila je, prema mišljenju Općinskog suda, dosta manjkava, pa su godinu dana radili na tom predmetu kako bi sve ‘štimalo’ i svi zakonski uvjeti bili ispunjeni. Optužnicu sud tada nije odbio, zato što u tom dijelu postupka to nije ni bilo zakonski moguće, već je ona samo bila vraćena tužiteljima ‘radi boljeg razjašnjenja pravne stvari’. Tijekom tog vremena tužitelji su odlučili obaviti niz vještačenja i dodatno ispitati niz svjedoka čiji će se iskazi koristiti tijekom postupka.

Petru Bijač, bivšu voditeljicu koprivničkih bazena, optužnicom se tereti da je tijekom proslave rođendana, na kojem je bilo osmero djece stare sedam godina – premda je znala da bazeni nemaju procjenu rizika područja određenih za kupanje i da je riječ o visokorizičnom kupalištu, kao i da je u rekreacijskom bazenu prisutna povećana opasnost zbog tzv. ‘divlje rijeke’ s dubinom bazena 133 cm i pojačanim protokom vode – dopustila da studentice ‘obavljaju poslove animatora na proslavama dječjih rođendana na bazenima bez da ih je prethodno osposobila za rad na siguran način’.

Djeca bez nadzora

Također, teretilo ju se da tamo ‘nije osigurala prisutnost zaposlenika koji je osposobljen za rad na siguran način’ pa je za vrijeme rođendana prepustila da se o djeci brinu samo dvije studentice olako smatrajući da se ništa neće dogoditi. To je bilo protivno i kućnom redu bazena u kojem stoji da djeca u dobi do deset godina bez nadzora ne mogu samostalno koristiti bazen. ‘Divlju rijeku’ kobnog je dana uključio spasitelj na bazenima G. S. koji se prije toga ‘nije uvjerio da su djeca u bazenu u pratnji odraslih osoba niti je na to upozorio studentice koje za to vrijeme nisu bile u pratnji djece u bazenu niti uz bazen, te su ih ostavile bez stalnog nadzora da se kupaju u dijelu bazena s uključenom ‘divljom rijekom’ uslijed čega se dijete utopilo’.

Teže kazneno djelo

Tužitelji su na početku postupka samo Petru Bijač teretili za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti prema kojem joj prijeti od jedne do osam godina zatvora, dok su ostale optuženike teretili za blaži oblik tog kaznenog djela. No, tijekom dorade optužnice težu su optužbu primijenili i na ostale okrivljenike tako da, ako na kraju postupka budu proglašeni krivima, svim optuženicima prijeti do osam godina zatvora. Usporedno s kaznenim postupkom, članovi obitelji nesretno stradalog dječaka pokrenuli su privatni spor s Komunalcem u kojem navodno potražuju milijun kuna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI