Smrt na koprivničkoj psihijatriji: Tužitelji odlučili – nitko nije kriv!

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici nakon provedenih izvida utvrdilo je kako kod slučaja zapaljenja 69-godišnjeg muškarca 10. ožujka na odjelu Psihijatrije koprivničke Opće bolnice nema elemenata kaznenog djela. Nesretni je 69-godišnjak od posljedica ozljeda preminuo krajem travnja, a da nikoga neće pozivati na kaznenu odgovornost, potvrdili su nam iz tužiteljstva.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Izvidi u tom predmetu su završili i konkretno je zaključeno da je riječ o nesretnom slučaju te da nitko s odjela Psihijatrije ili koprivničke Opće bolnice nije odgovoran za nesreću koja je za posljedicu imala smrt pacijenta.

Policijskim očevidom utvrđeno je kako je 69-godišnji muškarac prilikom paljenja cigarete zapalio dijelove odjeće, pri čemu je teško opečen. Policija je obaviještena nakon tragičnog događaja, obavljen je očevid, a sva prikupljena saznanja tijekom kriminalističkog istraživanja proslijeđena su u posebnom izvješću tužiteljima na odluku. Analizirajući dokaze koje su prikupili policajci, tužitelji su tako zaključili predmet i odlučili kako je sve bio splet nesretnih okolnosti. Dok u kaznenom dijelu nitko neće odgovarati, teško je za vjerovati da će se koprivnička bolnica izvući tužbe u građanskoj parnici koju će vjerojatno pokrenuti članovi obitelji nesretnog pacijenta. Kako se dogodila nesreća, opisao je ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

– Pacijent 1951. godište hospitaliziran na odjelu Psihijatrije, slučajno je korištenjem upaljača zapalio svoju zaštitnu masku i dio svoje bolničke odjeće. Nakon žurne reakcije zaposlenika odjela Psihijatrije, pacijent je zbog zadobivenih opeklina prebačen na Odjel intenzivne njege gdje je primarno zbrinut i stabiliziran – rekao je dr. Devčić. Nesretni je pacijent nakon toga zbog ozbiljnosti ozljeda prebačen u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu, no tamo je nakon više od mjesec dana borbe za život podlegao ozljedama. Dr. Devčić je dodao kako je bolnica nakon toga obavila sve što su prema zakonu trebali u takvim situacijama.

– U roku 24 sata od tog incidenta, a sukladno pravilniku Ministarstva zdravstva, obaviješteno je Ministarstvo zdravstva, formirano je povjerenstvo za izvanredni nadzor, proveden je stručni nadzor na odjelu Psihijatrije, zatražena su očitovanja svih zaposlenika koji su sudjelovali u događaju, uključujući i voditelja odjela Psihijatrije. Ta smo očitovanja dužni u roku od osam dana dostaviti Ministarstvu zdravstva, što ćemo i učiniti. Sve su institucije nadležne za ovaj slučaj obaviještene – pojasnio je ravnatelj bolnice objašnjavajući proceduru nakon nesreće.

Tužitelji su čekali i nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva, a nakon što je i on bio pozitivan za bolnicu, tada su i oni odustali od bilo kakvog kaznenog progona. Dr. Mato Devčić objasnio je kako nije neobično da pacijent ima pristup upaljaču zato što prema bolničkom pravilniku odjel za zbrinjavanje pacijenata s duševnim smetnjama smije imati posebne prostore za pušenje. Da se nije kršio bolnički sustav potvrdilo je Ministarstvo, a da se nije kršio zakon, kazali su iz koprivničkog tužiteljstva. Inače, ovo nije prvi takav incident u bolnici, a  posljednji se zbio krajem 2017. godine kada je pacijentica počinila suicid objesivši se za krevet. Nakon provedenih izvida također nisu utvrđeni elementi kaznenog djela te zbog toga nitko službeno iz bolnice nije pozvan na kaznenu odgovornost. U tom je predmetu u tijeku građanska parnica u kojoj obitelj nesretne žene od bolnice tužbom zahtijeva odštetu.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI