Smrtonosna gljivica otporna je na lijekove, a sada je pronađena i u prirodi

Smrtonosna bolnička supergljivica, otporna na postojeće antifungalne lijekove, prvi puta je otkrivena izvan bolnice i to na plaži izoliranog tropskog otoka. Riječ je o gljivici Candidi auris koja se misteriozno pojavila u bolnicama prije nešto više od deset godina. 

“Zagonetka je odakle se pojavila”, rekao je dr. Arturo Casadevall, šef odjela za molekularnu mikrobiologiju i imunologiju u Školi javnoga zdravlja u Baltimoreu, prenosi portal ScienceAlert

Kada se pojavila predstavljala je ozbiljnu zdravstvenu prijetnju, posebno za one kompromitiranog imuniteta. Bila je otkrivena i prijavljena u više od 30 zemalja diljem svijeta iako se pretpostavlja kako se vjerojatno i više proširila no teško ju je otkriti bez posebnih laboratorijskih metoda.

Otporna je na antifungalne lijekove, a može se širiti s čovjeka na čovjeka. Uzrokuje infekcije krvotoka, srca i mozga, a studije pokazuju kako dovodi do smrti u 30 dio 60 posto slučajeva.

Kada su ju znanstvenici otkrili nisu bili u mogućnosti otkriti odakle se u prirodi točno pojavila niti kako se pojavila, bez vidljive poveznice između slučajeva, u otprilike isto vrijeme u Indiji, Južnoj Africi i Južnoj Americi.

Sada znanstvenici imaju novu teoriju koja uključuje klimatske promjene. Kažu kako bi ovo mogao biti prvi primjer gljivične bolesti koja se pojavila zbog klimatskih promjena kojima svjedočimo, piše u znanstvenom članku objavljenom u časopisu mBio.

“Gljivične infekcije u sisavaca rijetke su jer sisavci imaju razvijeniji imunološki sustav od ostalih organizama. Također, većina gljivica ne može se razvijati na temperaturama ljudskoga tijela”, rekao je Casadevall.

No, kako su temperature zbog klimatskih promjena sve više tako su se i gljivice prilagodile i sada su u mogućnosti razmnožavati se na temperaturi ljudskog tijela od 37 stupnjeva.

“Najviše nas čudi to što se Candida auris simultano pojavila na tri različite lokacije, a to je jako teško objasniti. nešto se dogodilo što je organizmu omogućilo da bude u stanju izazvati bolest. Morate se pitati što je ovdje zajedničko jer radi se o drugačijem mjesto i drugačijoj populaciji ljudi”, rekao je Casadevall te dodao kako smatra da se odgovor krije u klimatskim promjenama.

“Zajedničko im je to da okoliš postaje topliji”, pojasnio je.

Smatra da je vrlo važno pronaći baru ili jezero iz kojeg potječe gljivica te ispitati bliske rođake te gljivice kako bi se napravila usporedba i kako bi se vidjelo do kojih je to prilagodbi došlo. Doduše, znanstvenici se slažu da ovdje ulogu igra više faktora, a ne samo globalno zatopljenje.

Široko korištenje antifungalnih lijekova i fungicida u poljoprivredi na usjevima još su neke od teorija koje pokušavaju pojasniti pojavu ove opasne gljivice.

Potvrdi li se da je gljivica stigla iz prirode i da je globalno zagrijavanje imalo utjecaja na njezin prijelaz na čovjeka, porast će i zabrinutost da bi isto mogli učiniti i ostali patogeni. 

“Ako se potvrdi naša pretpostavka morat ćemo početi mapirati takve patogene kako nas ne bi iznenadili kao što nas je iznenadio novi koronavirus”, zaključio je Casadevall. 

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI