SNAŠLA SE Bankarica optužena za krađu novca od klijenata zaposlila se u – Ministarstvu gospodarstva!

Bankarice su tijekom istrage rekle da nisu krive i da im je netko smjestio


Autor: podravski.hr — 11.01.2018. / 20:05 Aktualno

Ilustracija / Istragu u banci provela je i policija

Protiv bankarica Slađane (48) i Branke (48) Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu ovih je dana podignulo optužnicu zbog sumnje da su s računa klijenata banke na varaždinskom području neovlašteno skinule oko 400.000 kuna te ih međusobno podijelile. Optužnica je nepravomoćna i bankarice, koje više ne rade u toj banci, na nju se mogu žaliti.
Dok je prvooptužena Slađana nakon kaznene prijave prije par godina ostala bez posla i danas nigdje ne radi, drugooptužena Branka u međuvremenu se zaposlila u – Ministarstvu gospodarstva. Tako barem piše u optužnici u kojoj je navedena i njezina sadašnja plaća od 5800 kuna neto.
Odvjetništvo ih, ukratko, tereti da su tijekom 2012. godine razročile dva depozita građana od 47.000 dolara i 16.300 eura, podigle novac iz trezora te ga podijelile, a ugovore o depozitima uništile. Prvi, veći depozit vjerojatno je razročen nakon što je njegov vlasnik preminuo. No, klupko se počelo odmatati nakon što je obitelj željela podići taj novac, a on je nestao.
Banka je vrlo brzo vlasnicima isplatila oročen novac te priznala grešku, no pokrenuta je i interna te policijska istraga. Trag je, kako tvrdi tužiteljstvo, na kraju doveo do dvije osobne bankarice.
Prvooptužena Slađana u svojoj obrani navela je kako joj je to netko smjestio jer je ukradena njezina lozinka za pristup računima, a to je učinio netko tko je imao više znanja jer ona, kaže, ne poznaje blagajničko poslovanje, niti je bila zadužena za depozite.
Branka također opovrgava sve optužbe. Kaže da ju je Slađana iz trezora zatražila novac za potrebe razročenja, pa joj je novac bila dužna i predati. Priznaje kako joj je bilo neobično da upravo Slađana radi razročenja, i to pred kraj radnog vremena poslovnice, ali o tome nije obavijestila direktoricu poslovnice, niti ikoga nadređenog.
No, njezina obrana, kako upozoravaju u ŽDO-u, “suprotna je iskazu svjedokinje Štefanije, koja navodi da prilikom naručivanja novca prethodnog dana nije bilo govora o razročenju depozita”.
– Doista nije logično ni uvjerljivo da bi Branka, da i sama nije sudjelovala u tim radnjama, bez pitanja Slađani predala novac koji je ona navodno zatražila radi razročenja depozita, s obzirom da ona te radnje inače nije radila, a što je Branka znala – tumače varaždinski tužitelji.
Zaključuju kako je “nelogično da o tome nije obavijestila direktoricu, a da je, s druge strane, potvrde o predaji novca uzela iz banke i zadržala za sebe, s obrazloženjem da joj je sve bilo sumnjivo i da se željela osigurati”. Potvrde o predaji novca prvooptuženoj Slađani Branka je predala tek u trenutku podnošenja kaznene prijave, stoji u optužnici. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA