Snižava trigliceride, ukupni kolesterol i LDL kolesterol kod dijabetičara

Cimet je u zadnje vrijeme u našim kućanstvima postao neizbježan, gotovo kao sol. Jutarnje kaše, smoothije, jogurt, kolače, pogotovo one božićne, pa čak i slana jela poput curryija obogaćujemo ovim začinom koji jelima daje prirodnu slatkoću, ugodnu toplinu i aromu.

Cejlonski cimet – „pravi“ cimet

Postoji nekoliko različitih vrsta cimeta, a dvije glavne vrste u upotrebi su cejlonski (Cinnamomum zeylanicum) i kineski cimet (Cinnamomum cassia). Cejlonski cimet naziva se i „pravi“ cimet, a opisuju ga kao meke slojevite štapiće svijetle boje, dok su ostale vrste tamne boje, a štapići su tvrdi, šuplji i umotani u jedan sloj. Cejlonski cimet ima delikatan okus i nisku razinu kumarina. Dokumentirano je da kineski cimet može biti toksičan za jetru jer sadrži visoku razinu kumarina (0,8 do 10,63 posto), dok cejlonski cimet ima nisku razinu sadržaja kumarina (oko 0,2 posto) zbog čega se smatra sigurnijim za korištenje.

 Glavni aduti cimeta

Najvažnije aktivne tvari u cimetu su cinamaldehid i trans-cinamaldehid koji su prisutni u eteričnom ulju cimeta te osim što doprinose ugodnom mirisu, zaslužni su za različita biološka djelovanja cimeta u organizmu. Kora cimeta također sadrži i procijanidine i katehine koji posjeduju antioksidativna svojstva. Polifenoli iz cimeta iznimno su snažni, a istraživanja pokazuju da prema jačini konkuriraju polifenolima češnjaka i origana. Ono po čemu je cimet možda i najpoznatiji jest po svom antidijabetičkom djelovanju. Postoje dokazi kako upravo ti snažni polifenolni spojevi topivi u vodi i ekstrahirani iz cimeta, oponašaju inzulin, povećavaju osjetljivost na inzulin inhibiranjem tirozin fosfataze, enzima koji inaktivira inzulinske receptore.

Cimet i dijabetes

Nekoliko randomiziranih kliničkih istraživanja u odraslih bolesnika s dijabetesom tipa 2 bavilo se učincima različitih preparata od cimeta u prahu na promjene indeksa za kontrolu glukoze u krvi kroz dulje vremensko razdoblje (tzv. glikiranog hemoglobina HbA1c), glukoze u plazmi natašte i razine lipida u krvi. Trajanje ovih studija kretalo se od četiri tjedna do četiri mjeseca s dnevnim dozama cimeta od 500 mg do 6000 mg. Bez obzira na značajnu heterogenost u dizajnu studije, većina studija pokazala je smanjenje razine glukoze natašte od 10 do 15 posto u odnosu na početnu vrijednost. Povoljni učinci cimeta bili su izraženiji u bolesnika koji nisu uzimali lijekove te u bolesnika s visokim početnim HbA1c. Također, cimet se ispitivao i kao profilaksa za dijabetes. U osoba s predijabetesom unos cimeta u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana poboljšao je razinu glukoze na tašte i toleranciju na glukozu. Ispitanici su unosili 1,5 g cimeta dnevno, što predstavlja dozu koju je lako uklopiti u svakodnevnu prehranu.

 Djelovanje na zdravlje srca

Velika analiza istraživanja objavljena 2020. godine, koja je obuhvatila čak 16 istraživanja i više od 1000 ispitanika, pokazala je kako unos cimeta u obliku dodatka prehrani značajno snižava trigliceride, ukupni kolesterol i LDL kolesterol kod dijabetičara. Osobe s dijabetesom imaju dva do četiri puta povećani rizik od bolesti srca i krvnih žila, vodećeg uzroka smrti među osobama s dijabetesom. Dislipidemija i hipertenzija glavni su promjenjivi čimbenici rizika za dijabetes tipa 2 i povezane bolesti srca i krvnih žila, stoga potvrđena učinkovitost cimeta u snižavanju povišenih masnoća u krvi unosi optimizam.

Saveznik u borbi protiv karcinoma

Cimet je prirodna komponenta koja pokazuje širok raspon farmakoloških funkcija uključujući antioksidativno, antimikrobno i antikancerogeno djelovanje. U nastanku i širenju karcinoma u organizmu ključnu ulogu igra oslabljena apoptoza. Kad stanice nisu više potrebne ili kada postaju prijetnja organizmu, one podliježu samoubilačkoj programiranoj smrti ili apoptozi. Manjkavosti i nedostatnosti procesa apoptoze mogu biti jedan od uzroka tumorskoga rasta. Sve veći broj dokaza pokazuje da cimet, kao terapeutsko sredstvo, djeluje antikarcinogeno utječući na brojne putove povezane s apoptozom u stanicama karcinoma.

Cimet se zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja smatra blagotvornim i kod autoimunih bolesti te kod neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, a zbog antimikrobnog djelovanja preporuča se kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI