SOBA PUNA KRVI Stjepan Glavica (83): Cimer iz staračkoga doma brutalno me premlatio, i to zbog dima cigareta

Stjepan je svom novom cimeru koji se doselio u njegovu sobu prije samo tri tjedna jednostavno prigovorio zbog duhanskim dimom zadimljene sobe. Zauzvrat je dobio 20-ak šavova po glavi


Autor: podravski.hr — 17.10.2017. / 14:17 Crna kronika

Stjepan Glavica kaže kako je bio krvav kao svinjče na kolinju

Stjepan Glavica (83), korisnik koprivničkog Doma za starije i nemoćne, oko 22 sata krvavo je pretučen u svojoj sobi. Drvenim štapom, a zatim šakama i nogama, pretukao ga je cimer Đorđe (68).
Povod napadu bio je krajnje banalan. Stjepan je svom novom cimeru koji se doselio u njegovu sobu prije samo tri tjedna jednostavno prigovorio zbog duhanskim dimom zadimljene sobe. Zauzvrat je dobio 20-ak šavova po glavi i udarce u rebra, bubrege i glavu od kojih mu je napukla nosna kost.
Nakon napada, Stjepan je zapomagao, a djelatnici Doma za starije brzo su reagirali. Pozvali su hitnu pomoć, a teško pretučeni i okrvavljeni Stjepan prebačen je u bolnicu. Nakon prihvata na Hitnoj, gdje su mu liječnici zašili najmanje dvadeset šavova zbog brojnih ozljeda i puknuća nosne kosti, srećom bez pomaka, prebačen je na Odjel traumatologije koprivničke bolnice gdje je zadržan na liječenju. Otpušten je sredinom prošlog tjedna.
– Odmah kada je Đorđe stigao u dom, vidio sam da me ne voli. Ne znam zbog čega mu se nisam svidio. Možda zato jer sam pobožan i idem stalno na misu, u kapelicu i crkvu. Napravio mu nisam ništa i uvijek sam bio ljubazan. Kod nas u sobu stalno je dolazila njegova Katica, žena s kojom je bio u braku, no nakon rastave su se ipak pomirili i ostali zajedno. Kada je došla, pili su kavu, a ona je pušila na balkonu iako se pušiti ne smije. To me smetalo, no držao sam to u sebi. Prema meni je bio bezobrazan i bahat, stalno je tražio da mu kažem kamo idem i što ću raditi. Iz svoje sobe odlazio sam samo u kapelicu i u crkvu – potreseno nam je prošli tjedan pričao Stjepan Glavica o događajima koji su prethodili i samom napadu.
– Kad sam se u subotu navečer vratio iz crkve, soba je bila zadimljena. Kako sam dugo trpio dim koji mi je smetao, prigovorio sam mu da cijelu noć neću moći razluftati sobu. Otišao sam u kupaonicu, a kad sam se vratio, vidio sam da je jako ljut. Uzeo je štap i počeo me tući. Vikao sam nekoliko puta upomoć. Moj drveni štap cijeli je potrgao na meni. Nakon toga je skakao po meni i ritao me. Prijetio mi je, psovao mater i vikao: “Đorđe zna gdje treba tući, Đorđe zna kako te treba tući”. To je ponovio nekoliko puta dok me mlatio. Rekao mi je i ‘doći ću ja do tvoje crkve i tamo ću te tući’ – potresen je bio Stjepan Glavica koji je nekoliko puta zajecao od bolova u rebrima i kroz suze prepričavao užas koji mu je pod stare dane priskrbio cimer.
– Hitna pomoć stigla je u zadnji tren, tijelo mi je klonulo, više nisam mogao trpjeti udarce. Đorđe je još bio u sobi kad je hitna došla po mene. Netko ga je tada zgrabio i izbacio, no on je još pokušavao ući u sobu kako bi me dohvatio. Na balkonu je bilo barem pola litre moje krvi, a u bolnici, kada su me prihvatili, rekli su mi da nikada nisu vidjeli tako nešto. Bio sam krvav kao svinjče na klanju. Počistili su me, oprali, zašili šavove i prebacili na odjel – ispričao je napadnuti Stjepan.
– Što se tiče policije, zamjerio sam im što sam sâm morao k njima nakon puštanja iz bolnice. Kada su došli u sobu, ona je bila čista, a ne krvava kakva je bila, bez ikakvih tragova napada. S druge strane, zamjeram i ravnateljici što Katicu, Đorđevu suprugu, nije pozvala u ured i upozorila je. Jasno piše kako se treba ponašati, a u domu je zabranjeno pušiti. Da ona nije pušila u sobi, ja ne bih rekao ništa i on me ne bi udario. Da sam znao kako će me izudarati, ne bih mu nikada ništa rekao – požalio se Stjepan Glavica, stanar koprivničkog staračkog doma koji se, kako kaže, nikada nikome nije zamjerio.
Krvavi napad potvrdila nam je i glasnogovornica koprivničke policije Dijana Žagar. Potvrdila je kako je muškarac (68) drvenim štapom izudarao 83-godišnjaka po glavi i nanio mu lakše ozljede. Osim toga, udarao ga je po glavi i tijelu, a pritom i prijetio te zbog toga zaradio dvije kaznene prijave zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda i prijetnje. Općinskom državnom odvjetništvu je, dodala je Dijana Žagar, dostavljeno posebno izvješće o napadu, a slučaj je prepušten na daljnju odluku tužiteljima.
Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Križan bila je zgrožena dosad nezapamćenim napadom u toj ustanovi.
– Napadač je u Dom pristigao prije tri tjedna i s njim do tada nije bilo nikakvih problema. Nakon što se to dogodilo, odmah smo mu zabranili ulaz u Dom, dobio je otkaz ugovora. Pretučeni se korisnik na svu sreću dobro oporavlja. Svi smo ostali u šoku zbog događaja. Napadač je, inače, imao otprije nesređenu obiteljsku situaciju, a to je ponašanje očito donio sa sobom u našu ustanovu u kojoj nasilju nema mjesta. Ovakav napad nikada se nije dogodio, znali su se korisnici međusobno posvađati, no ovakvo nešto nije se dogodilo. Ostali smo frapirani kada smo vidjeli sobu – rekla je ravnateljica Vesna Križan. (ke)
FOTO: KARLO EISENBEISSER

Kaže kako je cimeru prigovorio zbog pušenja u sobi i potom dobio grdne batine