Socijalu u našem kraju prima sve manje ljudi, kao i jednokratnu pomoć, razlog – umiranje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koliko je život težak najbolje znaju oni koji najviše ovise o socijalnoj pomoći. Jedan od njih je i Tunica Kampić iz koprivničkog prigradskog naselja Jagnjedovac i njegova nevjenčana supruga Zorica Božek. Bili su ogorčeni zbog kašnjenja isplate putnih troškova za prijevoz njihovo četvero djece u Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Za prijevoz školaraca, kaže Tunica, trebaju dobivati mjesečno 1600 kuna.

– Preživljavamo od dječjeg doplatka i socijalne pomoći i za nas je svaka kuna važna. Bili smo prisiljeni prodati televizor i još nekoliko stvari kako bismo mogli djecu voziti u školu – žali se Tunica Kampić.

Pad broja naknada

Iako se očekivalo kako će epidemija koronavirusa dodatno opteretiti socijalnu kasu u državnom proračunu – s obzirom na to da su mnogi ostali bez posla te zbog povećanja broja onih koji će tražiti socijalna prava – to se ipak nije dogodilo. Kad uspoređujemo kraj 2019. godine s krajem prošle, na području cijele županije imamo 90 osoba manje koje primaju minimalnu naknadu – socijalu. Brojne naknade i prava u laganom su padu, a glavni razlog, doznajemo od djelatnika Centara za socijalnu skrb, nije bolji životni status pojedinaca i obitelji nego – umiranje starijeg siromašnog stanovništva.

Na području županije broj korisnika socijale pao je s 1454 na 1364 u godinu dana, a isto je bilo i s isplaćenim jednokratnim naknadama koje su se lani na području županije isplaćivale također manje nego prijašnjih godina. U 2019. ih je bilo 936, a cijele lanjske godine 118 manje.

Na području Koprivnice i okolnih općina koje pokriva koprivnički Centar za socijalnu skrb krajem 2019. godine bilo je 1065 korisnika zajamčene minimalne naknade – socijale, a krajem prošle godine 982. Pomoć u obliku osobne invalidnine primalo je 654 korisnika, a trenutno je prima 818. Dodajmo i kako je jednokratnu novčanu pomoć u 2019. dobio 301 građanin, a lani 289 i za to je izdvojeno oko 330.000 kuna. Doplatak za pomoć i njegu trenutno primaju 924 osobe, dok je godinu dana ranije tu pomoć primalo 862 korisnika.

Crveni križ pomaže kroz socijalnu samoposlugu

Centar za socijalnu skrb u Križevcima, koji pokriva cijeli prigorski kraj, potkraj 2019. godine imao je 193 korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu, a s krajem prošle godine bilo je 188 takvih korisnika.

– Vidljivo je kako nije bilo većih odstupanja u broju korisnika, i taj se trend nastavlja unazad nekoliko godina – rekla nam je Sanja Jakopović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Križevcima i dodala kako je rastao broj korisnika osobne invalidnine s 408 na 450 korisnika. 

Trend porasta broja korisnika prava na osobnu invalidninu vidljiv je na cijelom području naše županije, a u Centrima pojašnjavaju kako je to posljedica izmjene Zakona o socijalnoj skrbi u travnju 2018. godine. Pravo na doplatak za pomoć i njegu s krajem 2019. godine koristio je 581 korisnik, a od toga 364 korisnika imala su pravo na doplatak za pomoć i njegu u punom opsegu te 217 korisnika u nešto smanjenom opsegu.

Broj korisnika po kategorijama (za 2020. godinu)

CentarMjesečna socijalaJednokratne naknadeOsobne invalidnine
Koprivnica982289818
Đurđevac194226398
Križevci188303450

Korisnika prava na doplatak za pomoć i njegu na kraju 2020. godine evidentirano je 623, a od toga 408 korisnika prava na doplatak za pomoć i njegu u punom opsegu te 215 korisnika prava na doplatak za pomoć i njegu u smanjenom opsegu.

Brojke nisu realnost

Križevci, dodajmo, imaju i 64 korisnika prava na status roditelja njegovatelja djece s teškoćama u razvoju, tri više negoli godinu dana ranije. Centri za socijalnu skrb daju i pravo na jednokratne naknade, krajem 2019. to je tražilo 387 korisnika, a cijelu prošlu godinu njih 303, i za to je izdvojeno 427.000 kuna, čak 150.000 manje negoli godinu dana ranije. Dodajmo i kako postoje korisnici koji su u kategoriji onih koji dobivaju naknade za ugovorene kupce energije, to jest koji plaćaju umanjene račune za struju i plin. Trenutno je 517 takvih korisnika, 50 više nego godinu dana ranije.

I na đurđevačkom području nije bilo povećanja broja isplaćenih socijalnih mjesečnih naknada, tek blagi pad s 196 na 194. Dogodilo se povećanje onih koji primaju osobnu invalidninu s 363 na 398, kao i doplatak za pomoć i njegu s 500 na 533. Imamo i 31 roditelja njegovatelja, dvoje više nego krajem 2019. Smanjen je broj, kao i u Koprivnici i Križevcima, isplaćenih jednokratnih pomoći s 248 na 226, a lani je za to izdvojeno 300.000 kuna. Naknadu do zaposlenja prima 26 osoba.

Također, rastao je broj onih koji plaćaju manje račune za energente, 2019. ih je bilo 445, a sad ih je 522. U razgovoru sa socijalnim djelatnicima, ali i onima u ustanovama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, doznali smo kako ove brojke ipak treba uzeti s rezervom – ne zato što nisu točne – pravi broj onih koji su „ugazili“ u siromaštvo ili su na granici mnogo je veći, no ne zadovoljavaju uvjete da bi primali socijalu pomoć ili koristili ostala prava. Vidljivo je to i iz teksta u okviru, prema podacima koprivničkog Crvenog križa, koji se također brine o mnogim korisnicima u potrebi.

ŠTO JE ZAJAMČENA MINIMALNA NAKNADA?

Zajamčena minimalna naknada je pravo na novčani iznos kojim se osigurava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba samca ili kućanstva koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba, a nisu ih u mogućnosti ostvariti radom, primitkom od imovine.

Osnovica na temelju koje se izračunava iznos zajamčene minimalne naknade iznosi 800 kuna. Iznos zajamčene minimalne naknade za samca utvrđuje se u iznosu od 100 posto osnovice, a za radno nesposobnog samca u iznosu od 115 posto osnovice. Za kućanstvo se iznos zajamčene minimalne naknade izračunava zbrajanjem udjela za svakog člana kućanstva, s tim da udjeli članova kućanstva iznose: za samohranog roditelja 100 posto = 800 kuna, za odraslog člana kućanstva 60 posto = 480 kuna, za dijete 40 posto = 320 kuna te za dijete samohranog roditelja odnosno dijete u jednoroditeljskoj obitelji 55 posto = 440 kuna. U slučaju da samac ili kućanstvo ostvaruju prihod, visina zajamčene minimalne naknade utvrđuje se kao razlika između iznosa zajamčene minimalne naknade i mjesečnog prihoda samca ili kućanstva.

Samo na koprivničkom području 1600 korisnika

Na područjima gradova, uz državu, pomažu i lokalne jedinice, ali i gradska društva Crvenog križa. Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u 2020. godini, temeljem procjena Centra za socijalnu skrb Koprivnica, Grada Koprivnice te općina, pružalo je uslugu prehrane u kući korisnicima na području grada Koprivnice, dijelilo pakete hrane i higijene korisnicima Socijalne samoposluge u Koprivnici, ali i na području 11 općina.

– Moramo istaknuti kako je broj podijeljene hrane i higijene ovisio o prikupljenim donacijama. Trenutno imamo 115 korisnika pučke kuhinje završno s 2020. godinom. Podijelili smo ukupno više od 48 tona hrane i higijene na području Koprivnice i 11 općina. Tome treba pridodati 520 pari tenisica koje smo osigurali za isto toliko djece u osnovnim i srednjim školama iz akcije Solidarnost na djelu. Ukupno je različite pakete više puta dobilo gotovo 1600 osoba s područja Koprivnice i 11 općina – rekla nam je ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI