ŠOK U 38. GODINI Dvije godine boljelo me koljeno, onda je napokon došla ta strašna dijagnoza

S asistenticom Mirjanom Marjanović svakodnevno će u mjesni park na hodanje, a potom će nastaviti s vježbanjem


Autor: podravski.hr — 28.12.2018. / 11:20 Aktualno

Grozdana Orak u središtu Križevaca / Nikola Wolf

Ostala sam bez noge u 38. godini života. To je za čovjeka šok. Uspjela sam to prihvatiti uz veliku pomoć i podršku liječnika i psihologa – reći će Grozdana Orak (46) iz Svetoga Ivana Žabna kod Križevaca. Zbog teškog oblika sarkoma natkoljenice amputacija se nije mogla izbjeći.

– Imala sam bolove u koljenu pune dvije godine prije nego što mi je dijagnosticiran rak, prije osam godina. Operirao me dr. Marko Bergovec na zagrebačkoj Klinici za ortopediju na Šalati i to je napravio savršeno. Jako sam mu zahvalna. Ukupno sam na operacijskom stolu bila čak pet puta jer sam dobila infekciju – veli Grozdana.

Mladoj ženi nije se bilo lako naviknuti na novi život, u kolicima. Iako je sarkom odstranjen, ostali su problemi s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

– Dok nisam zahvaljujući križevačkoj Udruzi osoba s invaliditetom prije godinu i pol dana dobila asistenticu, bila sam prepuštena sama sebi – kazala je Grozdana.

S asistenticom Mirjanom Marjanović svakodnevno će u mjesni park na hodanje, a potom će nastaviti s vježbanjem.

– Ne biste vjerovali, može napraviti više trbušnjaka nego vi i ja skupa – dobacuje Mirjana, Grozdanina prijateljica još iz djetinjstva.

Grozdana Orak u središtu Križevaca / Nikola Wolf

Iako joj se uz asistenticu kvaliteta života znatno poboljšala, Grozdana ističe veliki problem s kojim su suočene osobe s invaliditetom.

– Bez tuđe pomoći ne mogu se maknuti iz Sv. Ivana Žabna. U vlak i autobus uopće ne mogu, oni nisu prilagođeni i za nas. Nedavno sam se, primjerice, učlanila u udrugu onkoloških bolesnika, ali nemam kako na sastanke u Zagreb – žali se Grozdana.

S druge strane, puna je hvale za sve liječnike i medicinske sestre s kojima se susrela tijekom liječenja i oporavka.

– Moram jako pohvaliti i doktora Vlaheka na rendgenu u Križevcima, on me vodi već osam godina. Išla sam na kontrole najprije svakih šest mjeseci, a sada idem jednom godišnje. Uvijek sam bila zadovoljna tretmanom liječnika i osoblja kamo god došla – kaže Grozdana Orak. (hš)

FOTO: Nikola Wolf