ŠOKANTNA OPTUŽNICA Slučajno izazvao požar, prijeti mu zatvor i kazna od čak 6,6 milijuna kuna!

Svoju stranu priče dao sam državnom odvjetniku, a vama nemam ništa za kazati. Do početka suđenja ću šutjeti - kazao je optuženi


Autor: podravski.hr — 03.11.2017. / 15:21 Crna kronika

Gorjela je ova mlada šuma hrasta kitnjaka i bukve

Branko Vranković (62) suočen je s pravomoćnom optužnicom kojom se tereti da je izazvao požar koji je opustošio predio Orsagovica između Lukovca i Belanovog sela kod Koprivnice. Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici traži da Vranković podmiri štetu od čak 6,6 milijuna kuna te ga se kazni bezuvjetnim zatvorom, i to bez obzira što je požar izazvao iz nehaja!
Suđenje počinje uskoro, a proglase li ga krivim prijeti mu do tri godine zatvora. Branko Vranković nije bio raspoložen za razgovor.
– Svoju stranu priče dao sam državnom odvjetniku, a vama nemam ništa za kazati. Do početka suđenja ću šutjeti – kazao je našim novinarima i dodao kako će se na suđenju zaista vidjeti što se dogodilo.
U velikom požaru koji je u travnju ove godine zahvatio čak 7,5 hektara mlade šume, nastala je velika šteta od 6,6 milijuna kuna, a zbog izazivanja požara koprivnički tužitelji od Općinskog suda u Koprivnici traže da se Vranković kazni bezuvjetno i da Hrvatskim šumama nadoknadi cijelu štetu. S kamatama.
Prema tužiteljima, požar Branko nije izazvao namjerno, već iz nehaja, no šteta koju je počinio je ogromna, dosad najveća koja je nastala u požarima otvorenog prostora na području Podravine i Prigorja. Uništene su mlade biljke hrasta kitnjaka i bukve i time je šteta još veća.
Požar je izbio kada je neoprezni Branko spaljivao granje uza sam rub šume. Paljenje vatre u blizini šume strogo je zabranjeno, no Branko je ignorirao sve zabrane i upozorenja koje su zbog opasnosti tijekom paljenja korova tih dana učestalo slali iz policije i vatrogasaca.

Ovom čovjeku prijete milijunskom kaznom i zatvorom do tri godine jer je u zao čas išao paliti granje

Na Brankovu nesreću, zapuhao je vjetar koji je vatru proširio prema šumi i izazvao najveći šumski požar u zadnje vrijeme na koprivničkome području. Koprivnički vatrogasci uz pomoć domaćeg DVD-a Rasinja i gasitelja iz nekoliko drugih dobrovoljnih vatrogasnih društava jedva su uspjeli ugasiti vatru u večernjim satima tog dana. Neki su vatrogasci ostali dežurati i sljedećih dana za svaki slučaj, da se vatra opet ne pojavi.
No, kako god bilo, požar kojeg je prema tužiteljima izazvao opustošio je pola brijega, a situacija je zbog vjetra prijetila još većim požarom i štetom.
Na požarište na Orsagovicu kod Belanovog Sela u općini Rasinja prvi su stigli pripadnici mjesnog DVD-a Rasinja.
– Ukupno je u intervenciji sudjelovalo 68 vatrogasaca i 12 vozila. Zbog iznimno nepristupačnog terena pozvani su DVD-i iz Domaja, Donjeg Maslarca, Peteranca, Sigeca, Subotice Podravske i koprivnička Javna vatrogasna postaja – rekao je nakon požara tadašnji šef koprivničkih profesionalnih vatrogasaca Slavko Lakuš.
Požarište je zahvatilo 25 hektara šume i niskog raslinja, no očevidom nakon požara utvrđeno je kako je opožarena površina na kojoj je konkretno nastala velika šteta površine oko 7,5 hektara.
– Šteta je velika jer se radi o mladoj šumi, a zbog vrlo nepristupačnog terena nije se moglo doći do svih dijelova koje je zahvatio požar, no DVD Rasinja imala je jedno vozilo koje je moglo doći i do nepristupačnih mjesta pa je gašenje požara bilo znatno lakše – rekao nam je nakon gašenja požara Zvonimir Frančić, zapovjednik DVD-a Rasinja. (ke, md)
FOTO: VALENTINO ŠTEFANEK