Šokantno: Koprivničanka ovršena zato jer nije proglašena mrtvom!

Početkom ožujka pisali smo kako je Hrvatska radiotelevizija pokrenula ovršni postupak protiv Marije Palaš, žene koja se u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba NENO devet godina vodi kao nestala osoba. Ovih je dana na Općinskom sudu u Koprivnici objavljen i drugi ovršni prijedlog iz istog razdoblja koji je HRT pokrenuo protiv nestale Marije. Radi se o potpuno različitom ovršnom prijedlogu od onog o kojem smo pisali u ožujku kada je javnosti otkriven ovaj bizarni slučaj.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Raspisana potraga

Kako nam je tada, ali i sada rekla Dijana Žagar, glasnogovornica PU koprivničko-križevačke, Marija Palaš službeno je nestala krajem prosinca 2012. godine, dakle prije punih devet godina. Nakon što se udaljila iz svog stana na Trgu Zlate Bartl u Koprivnici, zametnuo joj se svaki trag, a za njom je raspisana službena potraga te se još uvijek vodi kao nestala osoba.

Kako je moguće da se osoba nestala prije toliko vremena našla pod ovrhom HRT-a objasnio nam je koprivnički javni bilježnik Ronald Pavlović kada smo s njim pričali u ožujku o spomenutom slučaju. Rekao je kako njegov ured nije imao saznanja da je riječ o nestaloj osobi i kako se u evidenciji MUP-a vodi da tamo stanuje. Uostalom, to nisu niti bili dužni utvrđivati.

Za Marijom se još uvijek traga

Dalje istražujući ovu bizarnu situaciju došli smo do saznanja kako se prema zakonu Marija Palaš vodi kao živa osoba zato što je Općinski sud u izvanparničnom postupku nije proglasio mrtvom.

Uvjeti proglašenja smrti

– Ako je osoba nestala već dugi niz godina i mjere traganja nisu dale rezultate, sukladno zakonu o proglašenju nestalih osoba umrlima i dokazivanju smrti proglašenje nestale osobe umrlom može predložiti svaka osoba koja za to ima pravni interes i državni odvjetnik – objašnjava Nacionalna evidencija nestalih osoba.

Uvjete za proglašenje nestale osobe umrlom utvrđuje sud u izvanparničnom postupku i to ako za to vrijede određeni uvjeti. Dakle, kako navodi Nacionalna evidencija nestalih osoba, sud će proglasiti nestalu osobu umrlom ako o njezinu životu u posljednjih pet godina od postavljanja zahtjeva sudu nije bilo nikakvih vijesti, a od njezina rođenja je proteklo 60 godina i ako o njezinu životu nije bilo nikakvih vijesti posljednjih pet godina, a postoji vjerojatnost da više nije živa. Preostale dvije točke zakona ne mogu se primijeniti za slučaj nestanka Marije Palaš, no da ih spomenemo, riječ je o tome “da će se osoba proglasiti mrtvom ako je nestala u brodolomu, zrakoplovnoj ili drugoj prometnoj nesreći, požaru, poplavi, lavini, potresu ili u kakvoj drugoj neposrednoj opasnosti, a o njezinu životu nije bilo nikakvih vijesti šest mjeseci od dana prestanka opasnosti, ili ako je nestala tijekom rata, u vezi s ratnim događajima, a o njezinu životu nije bilo nikakvih vijesti godinu dana od dana prestanka neprijateljstva”.

Dug se povećava

Poslali smo upit Općinskom sudu u Koprivnici je li pokrenut postupak kako bi se nestala Marija proglasila mrtvom, zato što je evidentno kako zadovoljava sve uvjete za to, čime bi se izbjegli nepotrebni i dosta neugodni ovršni postupci. Iz suda su nam potvrdili kako je pokrenut postupak radi proglašenja Marije Palaš umrlom, no taj postupak još nije dovršen.

Dakle, ona se još uvijek vodi kao živa. Tako prema aktualnom ovršnom prijedlogu Marija Palaš, koja je službeno nestala 28. prosinca 2012. godine, mora platiti 905 kuna duga uvećanog za zatezne kamate koji se odnosi na 480 kuna pretplate i 425 kuna troškova ovršnog postupka. U ožujku joj je, podsjetimo bilo određeno da mora platiti 806 kuna, a kako to nije podmireno, dug se svakim mjesecom povećava za zakonsku zateznu kamatu do isplate.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI