Šokantno: Oteli su ju s 20 godina. Sedam godina živjela je u lijesu, stalno su ju silovali

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Colleen Stan, šarmantna 20-godišnjakinja, odlučila je stopirati kako bi stigla na rođendan svoga prijatelja. Kada joj je stao mladi, nasmijani bračni par s bebom mislila je da joj je sreća osmjehnula. Bilo je to u svibnju 1977. godine, a mlada Colleen nije ni slutila da na rođendan neće stići već će završiti u monstruoznom zatočeništvu idućih sedam godina.

Umjesto da ju odvedu na rođendan na koji se Colleen uputila, mladi par ju je vozio gotovo 500 kilometara u suprotnom smjeru do njihove kuće u Red Bluffu u Kaliforniji. Tamo su ju 23-godišnji Cameron Hooker i njegova supruga zaključali u drveni lijes.

Colleen prije otmice. Foto: Splash

Lijes u kojem je Colleen bila zaključana par je držao ispod svoga kreveta, a puštali su ju van samo kada su ju htjeli silovati ili mučiti.

Tukli su ju, elektrošokirali te čak i rastezali, a natjerali su ju i da potpiše Ugovor za roba uz prijetnje kako će ubiti i nju i cijelu njenu obitelj ako pokuša pobjeći.

Cijela ova zastrašujuća priča dešavala se u svibnju 1977. godine, a sada je po njoj napravljen film The Girl In The Box.

Foto: Splash

Iako je Colleen često stopirala, priznaje kako je osjećala neku čudnu ‘vibru’ od mladog para. Nakon nekoliko kilometara zaustavili su se jer je Colleen trebala na zahod.

“Glas mi je govorio da pobjegnem i više se nikada ne okrenem, ali mislila sam si da sam luda i govorila sam si da ne budem blesava te sam ignorirala sva upozorenja”, rekla je za magazin People Colleen.

Foto:Splash

No, tada je na stražnjem sjedištu uočila neobičan drveni predmet koji je s jedne strane imao rupu.

“Cameron je stavio taj predmet na stražnje sjedalo. U tom trenutku nisam znala što je to, ali kasnije sam shvatila da je to kutija za glavu”, rekla je.

Kutiju je izradio vrhunski stolar koji ju je obložio tako da se iz nje ne čuju zvukovi. S tom kutijom na glavi doveli su ju u svoj dom gdje su ju svezali lancima.

“Bila sam sigurna da će me ubiti”, rekla je Colleen.

Par ju je držao zarobljenu 23 sata na dan, a iz premalog ‘lijesa’ u kojem nije mogla ležati već je morala sjediti su ju puštali van samo kada su ju htjeli zlostavljati. Ako je morala na zahod koristila je gusku kojom je morala baratati nogama. Ljeti je kroz mali otvor na kutiji ulazio zrak od ventilatora no temperatura je svejedno dosezala i do 38 stupnjeva, a ona nije smjela pisnuti.

Colleen Stan. Foto: Splash

Osim što je potpisala ugovor kojim su ju preimenovali u ‘K’, a Camerona i Janice je morala oslovljavati sa gospodaru i gospođo, uvjerili su ju kako su njih dvoje članovi sadističke organizacije koju su nazvali Kompanija. Uvjerili su ju da, ako pokuša pobjeći, članovi organizacije će ju pribiti na križ, a potom nauditi njenoj obitelji.

Iznenađujuće, nakon tri godine zatočeništva Cameron ju je odveo u posjet roditeljima. Ona ih je, od straha, uvjerili da joj je to dečko i da je sretna. Njenim roditeljima je palo na pamet da se možda pridružila nekom kultu, ali vjerovali su joj na riječ, fotografirali sretan par i mahali im na odlasku.

Colleen i Cameron u posjetu njenim roditeljima. Foto: Splash

S vremenom je Colleen mogla duže izbivati iz ‘lijesa’, brinuti o djeci i raditi u vrtu. Toliko se bojala Kompanije da nije ni pokušavala pobjeći.

Uskoro je Cameron htio da mu Colleen postane druga supruga što je jako uznemirilo Janice te joj je odlučila reći da Kompanija, koje se toliko boji, uopće ne postoji. Priznala joj je i kako je ona bila žrtvom zlostavljanja i fizičke agresije od trenutka kada je upoznala Camerona. Imala je svega 15 godina.

Cameron i Janice. Foto: Screenshot

U kolovozu 1984. Janice je odvezla Colleen na autobusnu stanicu i otišla s djecom. Colleen je svejedno odlučila nazvati Camerona i reći mu kako ga ostavlja, zbog čega je on počeo histerično plakati. odlučila je da ga neće prijaviti nego ga je zvala nekoliko puta mjesečno u nadi da će se on promijeniti. Na kraju ga je prijavila Janice. Prijavila je dugogodišnje zlostavljanje i mučenje te ubojstvo Marie Elizabeth Spannhake, koja je nestala u siječnju 1976. Janice je svjedočila protiv svog muža i dobila imunitet, a Hooker je osuđen na 104 godine.

Tijekom suđenja odlučeno je da Colleen pati od Stockholovog sindroma koji se često javlja kod otetih žrtva koje razviju ljubav prema otmičaru. 

Jednom je prilikom nakon bijega Colleen za jedan časopis izjavila kako joj je u najtežim trenucima pomagala vjera u Boga i snažan um.

Colleen danas. Foto: Screenshot

– Naučila sam se nositi sa situacijom jer jedino tako možeš preživjeti. U mislima sam bila negdje drugdje, na nekom lijepom i ugodnom mjestu u društvu ljudi koji me vole – rekla Colleen za časopis People.

Nakon suđenja, Colleen je upisala fakultet i pokrenula svoj knjigovodstveni ured. Iza sebe ima niz propalih brakova te se još uvijek bori s traumom koja je oblježila njezin život, prenosi The Sun.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI