Šola: Naš Caritas brine o 600 podravskih obitelji, nije nam bitno jesu li oni vjernici

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Brojka obitelji i pojedinaca kojima pomažemo u svakoj je župi 20-ak ili 30-ak, ovisno o veličini župe – potvrdio nam je Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske županije, inače naš Koprivničanac koji je na čelu ove dobrotvorne ustanove već 18 godina.

Uzmemo li u obzir da je na području koprivničkog, đurđevačkog i virovskog dekanata gotovo 30 župa, radi se o više od 600 pojedinaca i obitelji slabijeg imovinskog stanja koji svakodnevno trebaju pomoć.

Ante Šola

Šola navodi kako se njihov broj povećava s obzirom na gospodarske krize. Bilo ih je nešto više nakon recesije 2008. godine, zatim prije dvije godine kad je eskalirala kriza „osobnog zaduženja“, a može se očekivati kako će broj biti veći i nakon koronavirusa i gospodarskih potresa koji nam slijede.

– Veće firme uključuju se nešto slabije u naše projekte, manji obrti i poduzeća nešto više svojim donacijama. No, najviše pomažu župljani koji daju svoje priloge, pojedinačno ili u raznim našim akcijama po župama kad se peku kolači, rade rukotvorine ili namjenski skupljaju sredstva za potrebite. Imamo na području biskupije oko 1000 volontera, vlastiti prijevoz… – navodi Šola i dodaje da nema mjesta do kojeg ne mogu doći kako bi pomogli.

Spomenimo i to kako se tijekom akcije Nedjelja Caritasa skuplja milostinja za rad Caritasa, od koje 45 posto ide župnom, 45 posto biskupskom i 10 posto državnom Caritasu. Šola dodaje da su odradili mnoge akcije u našoj županiji i brojnim župama, a ne brine ih je li netko vjernik ili nije, koje je vjeroispovijesti ili boje kože. „Važno jest da je čovjek!“, navodi.

– Ovako na prvu, pomogli smo nedavno jednoj obitelji u Močilama nakon požara, uredili smo kuću jednoj rečkoj romskoj obitelji, pomagali djeci iz Lepavine… – prisjeća se Šola koji je posebno ponosan na pučku kuhinju.

– Zbog potrebe morali smo napraviti vlastite prostore. Biskupija je prije nekoliko godina uložila 20 milijuna kuna u centar Caritasa u Varaždinu gdje je, između ostalog i kuhinja. Dnevno kuhamo čak 300 obroka. Evo, sad smo iz državnih robnih rezervi dobili 10 tona hrane i mirni smo u tom dijelu tri mjeseca – navodi ravnatelj varaždinskog Caritasa.

Jedan od hvalevrijednih projekata je i akcija „Za 1000 radosti“, kojom pomažu učenicima u nabavci školskih pribora, a donacije su to vrijedne više desetaka tisuća kuna. Njihovi paketi s namirnicama, higijenskim i ostalim potrepštinama „teški“ su po 3600 kuna. Potrebitima plaćaju čak i režije.

„Ne plaćamo jedino rate kredita, nažalost.“, domeće Šola i pridodaje kako Caritas služi kao „dodatna“ pomoć lokalnim jedinicama, županijama i državi koje na svoj način pomažu siromašnima.

– Mi nudimo materijalnu, ali i duhovnu pomoć. Caritas je pastoralno tijelo biskupije koje je pravna osoba, dok većina župa ima svoje lokalne Caritase koji mogu raditi i vlastite projekte – pojašnjava Šola.

FOTO Caritas

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI