Spas za mnoge: Mirovinu će primati i oni koji nemaju niti dana radnog staža

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Projekt „nacionalne mirovine“ trebao bi zaživjeti od 1. siječnja 2021. godine, tako je barem izvijestio portal Mirovine.hr. Radi se o projektu Vlade kojim bi se zajamčile minimalne mjesečne naknade za osobe koje ne zadovoljavaju minimalne uvjete za redovnu mirovinu. Ovaj projekt vodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a točan naziv ovog prava trebao bi biti nacionalna naknada za starije osobe.

Za realizaciju ovog projekta bit će potrebno donijeti novi zakon koji će točno propisivati tko i kada će imati uvjete za isplatu spomenute naknade. Uvođenje nacionalne naknade mogao bi biti spas za desetke tisuća onih građana koji nisu uspjeli skupiti minimalnih 15 godina radnog staža koji je  potreban da bi se ostvarila minimalna mirovina, sada tek nešto veća od 1000 kuna.

Većinom se tu radi o ženama u ruralnim krajevima koje su ostajale kod kuće brinući se za obitelj te su radile na poljoprivredi, ali nikad nisu imale mogućnost uplaćivati mirovinske doprinose.

Preduvjeti za ostvarivanje prava na isplatu nacionalne naknade su da je onaj koji se prijavljuje hrvatski državljanin, da je osoba do trenutka kada se prijavljuje 20 godina neprekidno živjela u Hrvatskoj te da je osoba navršila 65 godina.

No, zakon bi trebao predlagati još neke uvjete za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu. Osoba ne smije biti korisnik nikakve druge mirovine. Mjesečni prihod  po članu kućanstva ne smije prelaziti utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe, dakle 800 kuna. Pojednostavljeno to znači da ako osoba ne živi sama, ukupni prihod članstvo kućanstva dok se podijeli s brojem ukućana ne smije biti viši od 800. 

U prihod se ne uračunavaju doplatak za pomoć i njegu i invalidnina, invalidnina koju  primaju Branitelji vojnih i civilni invalida rata kao niti naknada zbog tjelesnog oštećenja i doplatak za pomoć i njegu prema propisima iz mirovinskog osiguranja te druge naknade koje ne podliježu plaćanju poreza na dohodak prema poreznim propisima. Osoba ne smije biti primatelj tzv. socijalne pomoći, točnije ne smije biti korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi. Nadalje, ne smije biti korisnik usluge smještaja u ustanovi socijalne skrbi, što znači da svi oni kojima država plaća smještaj u domovima za starije i nemoćne i drugim sličnim ustanovama ne bi imali pravo na ovu naknadu. Isto tako, pravo na naknadu nemaju osobe koje su s nekim sklopile ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju.

HZMO, preko kojega će ići isplata, jednom godišnje provjeravat će osobne podatke, ostvareni prihod te druge uvjete. Ako se utvrdi da korisnik više ne ispunjava uvjete za nacionalnu naknadu, pravo se ukida s danom nastanka promjene.

To znači da će se iznos koji je korisnik primio nakon što su nastale promjene, a on ih nije prijavio te primao naknadu, morati taj iznos vratiti državi. Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe prestaje i u slučajevima povećanog prihoda iznad određene granice i ostalih već spomenutih uvjeta u slučaju kad je određen pritvor, istražni zatvor ili izdržavanje kazne duže od mjesec dana.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Prevario ljude za više od 37 tisuća kuna

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je podiglo optužnicu protiv muškarca (42) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju Muškarca, odnosno direktora trgovačkog društva iz

Pijan i bez vozačke udario biciklista

Mladić (26) u subotu je oko 17.50 sati u Hrženici u ludbreškoj ulici izazvao prometnu nesreću u kojoj je stradao biciklista. Naime, prema policijskom izvješću

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI