SPAŠAVALI JE OPERACIJOM Na rutinskom pregledu puklo joj crijevo, dobit će 3000 eura odštete

U ovom slučaju presuđeno je kako nesretna Đurđevčanka ne mora dokazivati je li itko kriv za njezine ozljede


Autor: podravski.hr — 31.12.2018. / 9:52 Nekategorizirano

Đurđevčanka je bila podvrgnuta hitnoj operaciji / Ilustracija

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici Triglav osiguranje mora mještanki Đurđevca, kojoj je tijekom rutinskog pregleda kolonoskopije puklo debelo crijevo i zbog čega je morala hitno na operaciju, isplatiti ugovorenu odštetu od 3000 eura.

Nesretna je Đurđevčanka u lipnju 2014. godine obavljala kolonoskopiju u koprivničkoj Općoj bolnici, no kako je tijekom pregleda osjetila jake bolove, pregled je prekinut. Puklo joj je crijevo, a ona je hitno prebačena na kirurgiju i podvrgnuta operaciji. U to je vrijeme imala uredno sklopljenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja u Triglavu i zatražila je odštetu.

No, u Triglavu su je odbili zato što je prema općim uvjetima osiguranja, koje je Đurđevčanka potpisala prilikom sklapanja police, navedeno kako se nesretnim slučajem ne smatraju posljedice medicinskih zahvata, osim ako je do tih posljedica došlo zbog dokazane liječničke pogreške medicinskog osoblja. U Triglavu su smatrali kako njihova osiguranica nije dokazala kako je do njezina ozljeđivanja došlo liječničkom pogreškom i odbili su isplatiti odštetu.

Zbog toga je Đurđevčanka tužila Triglav osiguranje, a sutkinja Općinskog suda u Koprivnici Marija Grgešić u četvrtak je nepravomoćno odlučila kako je odredba općih uvjeta Triglava ništetna te da osiguranje mora svojoj osiguranici dosuditi odštetu. Imala je policu na 20.000 eura, a kako je nakon zahvata u bolnici ostala 15-postotni invalid, osiguranje bi joj trebalo prema tome isplatiti 3000 eura. Riječ je o međupresudi, a konačnu odluku o troškovima postupka sutkinja će donijeti u konačnoj presudi kada ona bude donesena.

U ovom slučaju presuđeno je kako nesretna Đurđevčanka ne mora dokazivati je li itko kriv za njezine ozljede. Kako su nam objasnili pravni stručnjaci specijalizirani za takve slučajeve, ako presuda bude pravomoćna, moguće je da Triglav osiguranje naknadno pokrene spor s koprivničkom bolnicom kako bi se utvrdilo jesu li ozljede korisnice osiguranja nastale liječničkom pogreškom. Nesretna je žena 11 dana bila u bolnici nakon zahvata 6. lipnja 2014.

Đurđevčanka je bila podvrgnuta hitnoj operaciji / Ilustracija

– Djelatnik osiguranja rekao je da ću biti osigurana za sve slučajeve nezgode i da neću ništa morati dokazivati – rekla je na sudu ojađena Đurđevčanka.

Prema sutkinji, zakon propisuje kako ne vrijede odredbe ugovora općih uvjeta osiguranja koje su “suprotno načelu savjesnosti i poštenja te prouzroče očiglednu neravnopravnost u pravima i obvezama strana na štetu suugovaratelja ili ugrožavaju postizanje svrhe sklopljenog ugovora”. Tako je sutkinja presudila da nije na njoj da sama dokazuje liječničku pogrešku kako bi joj mogli isplatiti odštetu. (ke)

FOTO: Ilustracija