STIŽE SPASONOSNI APARATIĆ Hrabra Leina (8) više se neće morati pikati čak deset puta dnevno

Plakali smo zajedno s njom kod svakog davanja inzulina – prisjetila se majka


Autor: podravski.hr — 29.01.2018. / 9:56 Aktualno

Kristina Kelemen sa kćeri Leinom (8)

Velika sreća zavladala je u obitelji Kelemen. Razlog ove sreće je to što se u humanitarnoj akciji koja se pokrenula nakon našeg pisanja skupilo 18.000 kuna za aparat koji mjeri razinu šećera u krvi.
Najmanje deset uboda iglom svakodnevno je iskustvo hrabre osmogodišnje curice Leine Kelemen (8) iz Globočeca Ludbreškog, naselja u sastavu grada Ludbrega. Leina od ranog djetinjstva boluje od teškog tipa dijabetesa te mora deset puta na dan provjeriti razinu glukoze u svojoj krvi, a obavezno prima dvije injekcije inzulina ujutro, a isto tako i navečer. Svaka provjera znači novi ubod iglom i tako svaki dan.
No nabavkom ovog aparata, koji bi uskoro trebao doći iz Slovenije, Leina će morati na dan primiti, uvjetno rečeno, samo dvije injekcije, i to one inzulinske.
– Aparat na sebi ima senzore koji stalno očitavaju razinu šećera u krvi i šalju u bazu. Dobra je stvar što se oglasi alarm kada razina šećera naraste ili padne ispod dopuštenih granica – rekla je Kristina Kelemen, Leinina majka.
Bitka s dijabetesom svakodnevnica je mlade obitelji Kelemen već gotovo sedam godina otkad je Leini dijagnosticiran dijabetes tipa 1, što znači da se razina šećera ne može kontrolirati niti na koji dugi način osim uzimanjem inzulina. Sve je to zato što njezina gušterača ne izlučuje hormon inzulin, koji je odgovoran za održavanje normalne razine šećera u krvi.
– To je stalna bitka koju vodimo zajednički. Iako je u početku bilo vrlo teško, sada je i Leina malo odraslija i mnogo je odgovornija pa je zato lakše, ali prošli smo mnoge teške trenutke – objasnila je Kristina Kelemen.
Nakon što su prošli nebrojene preglede sa svojom tada dvogodišnjom Leinom, liječnici u Koprivnici uspjeli su, kako se pokazalo, u doslovno posljednjem trenutku dijagnosticirati od čega točno boluje Leina, a tada joj je izmjereno 36 mmola/l šećera u krvi.
Nakon šokantnog saznanja da će njihovo dijete do kraja života morati primati inzulin, jer je to jedini način da preživi, Kristina i Mladen, kao njezini roditelji, morali su u potpunosti promijeniti svoj život.
– Najteže nam je bilo kad je Leina došla iz bolnice. Ona je tada mislila da je izliječena i da više neće morati primati tolike injekcije. Plakali smo zajedno s njom kod svakog davanja inzulina – prisjetila se tih dana Kristina.
Osim davanja inzulina, Leina je u potpunosti morala prilagoditi svoju prehranu. Njezini roditelji morali su malom djetetu objasniti zašto više ne smije jesti nikakav slatkiš, zašto kada jede meso ne smije jesti i prilog te zašto, ako joj netko ponudi keks, ona ga mora odbiti. Uz sve to Leinina gušterača, koja je teško oštećena, kako liječnici pretpostavljaju, nekom vrstom infekcije u ranom djetinjstvu, ponekad se zna probuditi i izlučiti inzulin.
– Ako se to dogodi u trenutku kad djeluje i inzulin koji je Leina dobila kroz injekciju, njezina razna šećera u krvi toliko padne da ona u potpunosti onemoća i počne halucinirati. To se događa barem jedanput na mjesec – zabrinuto će majka. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF