Mladić u kišnoj noći vozilom zdrobio nogu pijancu koji je ležao na cesti. Nogu su mu morali amputirati

Teško ozlijeđeni čovjek tvrdio je tijekom suđenja da ga je automobil pokupio s leđa dok je oko 23 sata hodao cestom


Autor: podravski.hr — 21.11.2018. / 19:55 Crna kronika

ILUSTRACIJA / Passatom je naletio na pijanca koji je ležao na cesti

Matija (26) osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora jer je u mračnoj, kišnoj noći vozilom prešao preko lijeve noge pijanca koji je tog časa ležao na cesti. Nesretnom čovjeku lijeva je potkoljenica par mjeseci kasnije amputirana jer kosti zbog oštećenja nisu mogle srasti.
Općinski sud u Bjelovaru zaključio je kako je Matija “oko 22.30 sati upravljao passatom, vozeći točno neutvrđenom brzinom, ali svakako neprilagođenom noćnim uvjetima vožnje, vožnji po kiši, mokrom i uskom kolniku te prije stjecanja prava na samostalno upravljanje, pa nije uspio pravodobno zaustaviti automobil, niti pravodobno izvesti radnju obilaženja. Pritom je prednjim i stražnjim desnim kotačima prešao preko potkoljenice lijeve noge čovjeka koji je ležao uz desni rub kolnika, dok mu se lijeva noga nalazila na kolniku, usljed čega je zadobio višestruki otvoreni prijelom potkoljenice”.
Matija se tijekom ispitivanja na policiji branio kako je “tada padala kiša i bila je loša vidljivost te je uočio da na kolniku leži pješak kojeg je pokušao zaobići, te osjetio manji udarac i nastavio vožnju, a nakon 30 minuta s prijateljem se vratio do čovjeka koji je i dalje ležao, pa je pozvao hitnu pomoć”.
Teško ozlijeđeni čovjek tvrdio je tijekom suđenja da ga je automobil pokupio s leđa dok je oko 23 sata hodao cestom.
– Nakon toga, iz tog automobila su izašle neke osobe, ali ne sjećam se jesam li razgovarao s njima. Istina, te noći bio sam pod utjecajem alkohola, ali ne sjećam se koliko sam popio. Odmah sam pao nakon što me je udario automobil, ali ne sjećam se u koji dio tijela me je udario – svjedočio je ozlijeđeni.
Prometni vještak naveo je, međutim, kako se s velikom vjerojatnošću može utvrditi da je ležao na cesti i da mu je “lijeva noga dosezala oko 0,75 metara duboko u kolnik mjereno od desnog ruba kolnika, dok su se ostali dijelovi tijela oštećenog nalazili izvan gabarita osobnog vozila”.
– U vrijeme nesreće bila je noć, mjesto je bilo slabo osvijetljeno s kišnim padalinama, a oštećeni je bio obučen u tamnu odjeću i crne cipele te je s upaljenim kratkim svjetlima na vozilu bilo moguće na najviše 20 metara ispred vozila primijetiti da nešto leži na kolniku, a na najviše 15 metara raspoznati da se radi o čovjeku – zaključio je vještak u svojem nalazu te naveo kako bi brzina prilagođena takvim uvjetima bila 30 kilometara na sat i u tom slučaju vozač bi mogao izbjeći nalet.
Medicinski vještak potvrdio je kako je “u prometnoj nezgodi kritičnog dana čovjek zadobio otvoreni višestruki prijelom kostiju lijeve potkoljenice, s time da je više komadića kosti pronađeno na kolniku na mjestu događaja”.
– Ovaj tip prijeloma govori da je do ozljede došlo gnječenjem, gaženjem ili pregaženjem – kaže poznati sudsko-medicinski vještak dr. Josip Škavić.
To je Općinskom sudu u Bjelovaru bilo dovoljno da mladića proglasi krivim i nepravomoćno ga osudi na godinu dana uvjetnog zatvora. (rm)

Ilustracija / Pješak je ležao na mračnoj cesti

FOTO: ILUSTRACIJA