SPEKTAKL NA NEBU Dođite na bedeme vidjeti potpunu pomrčinu Mjeseca, najdužu u ovom stoljeću

Astronomsko društvo Koprivnica organizirat će javno promatranje ovih zanimljivih nebeskih pojava u petak od 21 sat na koprivničkom Sajmištu


Autor: podravski.hr — 24.07.2018. / 19:40 Stil

Pomrčina mjeseca 2011. iznad Koprivnice (Foto: Marko Posavec)

Astronomski događaj godine – tako bismo mogli nazvati rijedak nebeski prozor koji će se u petak navečer moći vidjeti i iz Podravine. Naime, u isto vrijeme dogodit će se potpuna pomrčina Mjeseca i opozicija Marsa (Mars, Zemlja i Sunce nalazit će se na jednom pravcu, sa Zemljom u sredini).
– Da predstava bude još ljepša, istodobno će na nebu biti još tri golim okom vidljiva planeta: Venera na zapadu, Jupiter na jugozapadu i Saturn na jugu. Jupiter i Saturn osobito su lijepi u teleskopu – kaže Marko Posavec iz Astronomskog društva Koprivnica.
Kako kaže, potpuna pomrčina Mjeseca događa se kad Mjesec zađe u Zemljinu sjenu, odnosno kad mu Zemlja zakloni Sunce. Za razliku od pomrčine Sunca koja je puno rjeđa pojava i traje svega nekoliko minuta, Mjesec Zemljinom sjenom prolazi više od sat vremena.
– Pritom nije potpuno taman već poprima crvenu ili narančastu boju zbog toga što dio Sunčeve svjetlosti ipak “procuri” kroz Zemljinu atmosferu i pritom se lomi, kao u zalaz Sunca. Možemo reći da tada Mjesec istodobno osvjetljavaju svi zalasci Sunca na svijetu – kaže Marko Posavec.

Astronomsko društvo u petak organiziranja gledanje teleskopima

Pomrčina Mjeseca u petak, 27. srpnja, počet će već prije nego što Mjesec izađe iznad Podravine, ali tada će još uvijek biti samo djelomična. Početak potpune faze pomrčine bit će u 21:30, vrhunac u 22:21, a kraj u 23:13 sati. Potpuna faza trajat će 103 minute zbog čega će ova pomrčina biti najdulja u 21. stoljeću. Mjesec će u petak izaći u 20:20 sati.
– Iste večeri, u isto vrijeme i na istom dijelu neba čeka nas opozicija Marsa. To znači da će Mars biti najsjajniji i u najboljem položaju za promatranje. Bit će to lijep prizor: pomračeni, crveni Mjesec i pored njega sjajan crveni Mars u najljepšoj opoziciji još od 2003. godine – objasnio je Marko Posavec.
Astronomsko društvo Koprivnica organizirat će javno promatranje ovih zanimljivih nebeskih pojava u petak od 21 sat na koprivničkom Sajmištu. Bit će postavljeno više teleskopa kojima će svi zainteresirani moći promatrati i pratiti ovaj pravi astronomski spektakl. (sm)
FOTO: MARKO POSAVEC i NIKOLA WOLF