Špoljar objavio novu knjigu: Naprijed! u rikverc

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti i bivši ravnatelj koprivničkog Muzeja, prošli tjedan objavio je svoju novu knjigu ‘Naprijed! U rikverc’.

To je već 20. knjiga ovog poznatog Koprivničanca, a riječ je zapravo o sabranim njegovim kolumnama objavljenima u lokalnim tjednicima i portalima, odnosno izbor objavljenih radova u posljednjih gotovo 20 godina. Radi se o 70-ak obrađenih tema, a neizbježno je pitanje ima li u njima politike. Kako nam je kazao sam Špoljar, ne može se od toga pobjeći.

– Sve vam je politika, i urbanizam i sport. To nisu likovne kritike, tekstovi o umjetnosti, već više ležernije, novinarsko štivo. Čim se referirate na odnos prema društvu u kojem je nešto nastalo, mora biti riječ o politici – kazao je Marijan Špoljar.

Marijan Špoljar

Ideja je dugo sazrijevala o njemu, a pomogla je njegova prijašnja knjiga otprije 15 godina, Trag i znak, koja je objedinila njegove kritike o umjetnosti. Kroz godine nakupilo se dosta kolumnističkog materijala, pa je ‘Naprijed! U rikverc’ zapravo svojevrsna kruna njegova novinarskog doprinosa ovome kraju.

– U razgovoru s dr. Dragutinom Feletarom i njegovom izdavačkom kućom Meridijani došli smo do zaključka kako ne bi bilo loše da se izvuče jedan dio i objavi.  Napravio sam jedan izbor, no sve je nekako dugo trajalo, ali eto, knjiga je tu – rekao nam je Marijan Špoljar.

Nažalost, zbog poznate situacije s pandemijom javna se promocija ne može održati, no njegova je ideja prezentacija putem društvenih mreža. – Knjiga će se promovirati i preko samog časopisa Meridijani, u kojem bi se mogao naći članak o njoj, a uskoro će se moći i kupiti – zaključio je Marijan Špoljar.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI