SPOLNA BOLEST Opakim virusom u županiji zaraženo ukupno 13 osoba, jedan je pacijent preminuo

Jedna osoba preminula je od AIDS-a u Koprivničko-križevačkoj županiji, a još jedna oboljela je od pogubnog virusa, doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo u Koprivnici


Autor: podravski.hr — 12.12.2018. / 19:47 Aktualno

Ilustracija / Laboratorij Opće bolnice u Koprivnici

Jedna osoba preminula je od AIDS-a u Koprivničko-križevačkoj županiji, a još jedna oboljela je od pogubnog virusa, doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo u Koprivnici. Trenutačno je i 11 osoba zaraženo virusom HIV-a koji se na području Podravine i Prigorja prvi put pojavio 2002. godine
Kako doznajemo od dr. Darka Radičeka, šefa Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u našoj županiji bilo je dvoje oboljelih od AIDS-a, a jedna od tih osoba preminula je tijekom 2012. godine.
Zadnji put zaražena osoba u županiji detektirana je prije četiri godine. Dr. Radiček ističe i kako se svi zaraženi liječe na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a samo prijavljivanje bolesti te informacije o oboljelima obavijeni su velom tajne, kako se oboljeli ne bi dodatno stigmatizirali.
Najviše slučajeva HIV-a u županiji bilo je 2004. godine, tri. Kada je pak riječ o spolnoj strukturi, uglavnom se radi o homoseksualcima, no ima i heteroseksualnih osoba koje su bolest dobile od stalnog partnera ili pak izvan trajne veze, a gotovo polovica zaraženih u dobnoj je skupini od 30 do 34 godine. Najmlađa osoba ima između 15 i 19 godina, a najstarija je u dobi od 50 do 54 godine.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najčešći prijavljeni put prijenosa HIV-a u Hrvatskoj je spolni odnos između muškaraca, dok je drugi najčešći put prijenosa spolni odnos između žene i muškarca. Uglavnom je riječ o osobama s visokorizičnim spolnim ponašanjima – veći broj i učestalo mijenjanje spolnih partnera ili partnerica te kupovanje ili prodavanje seksualnih usluga. Udio zaraženih putem injektiranja droga je pet posto. Jedan posto slučajeva čini prijenos sa zaražene majke na dijete, a primanje zaraženih krvnih preparata tek 0,1 posto od ukupnog broja zabilježenih slučajeva zaraze HIV-om.

Dr. Darko Radiček, šef epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo

U 3,2 posto slučajeva nije bilo moguće saznati put prijenosa. Važno je reći da se HIV ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktima, hranom, vodom, zrakom i ubodom komaraca ili drugih insekata. Također, uobičajeni socijalni kontakti poput rukovanja, grljenja, korištenja zajedničkog pribora za jelo, kada, bazena i zahodskih školjki nisu rizični za prijenos HIV-a. Za sada ne postoje dokazi da se virus prenosi poljupcem, osim kod poljubaca u kojima se prenose velike količine sline i oralnim seksom.
Važno je, kazuju liječnici, reći kako je bolest danas pod kontrolom, jer liječenje zaustavlja njezino napredovanje i razvoj AIDS-a. Lijek izbora je vrlo djelotvorno antivirusno liječenje kojim se suzbija umnožavanje HIV-a, tj. smanjuje se količina virusa na nemjerljivu količinu, oporavlja se oštećeni imunitet, sprečava pojava bolesti koje označavaju nastup AIDS-a te se znatno produljuje život. Liječenje se provodi kombinacijom više lijekova, a za uspjeh liječenja iznimno je važno stalno uzimati lijekove.
Kao i sve bolesti, i HIV infekcija ima svoje faze. Akutna faza nastaje dva do četiri tjedna nakon ulaska HIV-a u organizam, a očituje se simptomima poput gripe ili infektivne mononukleoze i spontano prolazi.
Nakon akutne HIV infekcije slijedi faza bez simptoma bolesti, koja može trajati deset i više godina. Za to vrijeme sustav obrane organizma od infekcije postupno slabi i bolest napreduje u AIDS. AIDS je krajnji i najteži stadij HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunološkog sustava. Pojavljuju se bolesti kao posljedica slabljenja imuniteta, prvenstveno bakterijske poput tuberkuloze, virusne i gljivične infekcije, maligne bolesti te neurološke bolesti. Virus se u bilo kojoj od spomenutih faza može prenijeti na drugu osobu, dakle, i u prvoj fazi. (mi)
FOTO: ILUSTRACIJA