[SPONZORIRANI ČLANAK] Projekt ‘Zaželi-provedi!’ u Općini Virje: devet žena prolazi edukaciju i dobiva posao njegovateljica

Vrijednost projekta je 1.336.345,77 kuna i u potpunosti je financiran iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.


Autor: podravski.hr — 05.07.2018. / 14:58 Aktualno

Na početnoj konferenciji projekt je predstavila voditeljica Kristina Filipović

VIRJE – U vijećnici Društvenog doma u Virju održana je početna konferencija projekta Zaželi – Program zapošljavanja žena u općini Virje pod nazivom Zaželi – provedi!. Provedba projekta počela je 30. svibnja ove godine kad su u Karlovcu ugovor o financiranju u ime Općine Virje potpisali načelnik Mirko Perok, ministar Ministarstva rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Projekt traje do 29. studenoga 2020. godine, a partneri Općine Virje su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Đurđevac.
– Vrijednost projekta je 1.336.345,77 kuna i u potpunosti je financiran iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020 – kaže Kristina Filipović, voditeljica projekta.
Ovim će se projektom osnažiti i unaprijediti radni potencijal za devet teže zapošljivih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem s područja općine Virje kroz aktivnosti zapošljavanja u lokalnoj zajednici na 24 mjeseca.
– Time će se ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i povećati njihova konkurentnost na tržištu rada. Ujedno će se potaknuti socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života za 45 starijih te osobe u nepovoljnom položaju kojima je potrebna potpora i podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pomoć u kućanstvu te pratnja i pomoć u njihovoj socijalnoj integraciji – kaže Kristina Filipović.
U razdoblju provedbe projekta žene iz ciljane skupine polaze edukaciju koja je počela 2. srpnja 2018. i traje 500 sati nastave s vježbama i praktičnim radom, a potom će biti zaposlene na 24 mjeseca kao njegovateljice koje će se brinuti o 45 korisnika s područja općine Virje. Edukacijom će dobiti i zvanje njegovateljice koje će im zasigurno biti od koristi i nakon završetka projekta.
– Rad s korisnicima usmjeren je na pomoć u pripremi obroka, brigu o higijeni, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava i potreba, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima, razgovor i druženje. Iznos odobrenih sredstava obuhvaća, osim troška edukacije i plaće žena, i trošak upravljanja projektom, nabavu bicikala za žene, njihove promotivne radne odjeće i obuće te trošak nabave osnovnih higijenskih potrepština do 200 kuna mjesečno za svih 45 korisnika tijekom 24 mjeseca brige o njima – zaključila je Kristina Filipović.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda