Spor dug 12 godina: Prevario Rasco za 228.000 kuna, mora u zatvor na godinu dana

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Duško Relić (55) iz Osijeka presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašen je krivim i osuđen je na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog toga što je prevario tvrtku Rasco iz Kalinovca za nešto više od 228.000 kuna.

Prema presudi sutkinje Vesne Piškorec Kuzmić, Duško je u ožujku 2008. godine kao direktor poduzeća Melmac iz Zagreba s predstavnicima Rasca dogovorio kupnju rotacijskog posipača i snježnog pluga ukupne vrijednosti 263.112 kuna. Uplatio je avans od 35.000 kuna i obvezao se da će u roku od 30 dana preuzetu robu platiti, no to nije učinio. Prema presudi, Duško je to učinio namjerno, jer je znao da zbog ranije preuzetih obveza njegova poduzeća i nedovoljnog priljeva novčanih sredstava neće platiti robu, a kako bi Rasco doveo u zabludu, kao osiguranje sredstva plaćanja izdao je i tri bjanko zadužnice.

Iz Rasca su mu povjerovali i nakon uplaćenog avansa isporučili svoje proizvode koji do danas nisu plaćeni. Prema presudi, osuđeni Duško mora Rascu u roku od pola godine vratiti iznos za koji je oštetio tu tvrtku, a mora uplatiti 1000 kuna paušalnog troška suda i nadoknaditi troškove branitelja. Voditelj prodaje u Rascu Zdravko Rupnik, ispitan na suđenju kao svjedok, rekao je kako je u taj poslovni odnos uključen prilikom isporuke strojeva Relićevoj tvrtki Melmac. Strojevi su, kako kaže, bili isporučivani tijekom dva dana zato što nisu imali dovoljno velik kamion da sve stane u njega. Rupnik je rekao kako je čuo da strojevi nisu plaćeni, a kako njegovi roditelji u Zagrebu žive ulaz do adrese gdje je okrivljeni Relić ima prijavljeno sjedište tvrtke, zamolio ih je da provjere hoće li se netko pojaviti u sjedištu tvrtke. Rekao je kako su mu roditelji rekli da je tabla tvrtke bila istaknuta na poslovnom prostoru, a radilo se o prostoru gdje je bio “vešeraj”.

Dodao je Rupnik kako mu je brat rekao da je ranije viđao okrivljenika i da je s njim bilo problema oko plaćanja održavanja zajedničkih prostorija zgrade. Drugi zaposlenik Rasca Dominik Forjan rekao je da s Melmacom prije nisu surađivali, te da su tražili odgodu plaćanja. Dogovorili su s njima ugradnju strojeva na kamion, no u Melmacu su rekli da će to učiniti kasnije jer im taj kamion baš za nešto treba. Forjan je osobno posjetio tu tvrtku, upoznao direktora Relića koji mu je dao posjetnicu i bjanko zadužnicu. Nakon proteka dogovorenog roka koji nisu poštivali, zvao je tvrtku Melmac, javio mu se direktor Relić koji je obećao da će platiti i pravdao se da to nije učinjeno jer “im nisu sjeli neki novci”.

Drugi put kada je zvao okrivljenog Relića on je rekao da ide na službeni put u Sloveniju i da će uskoro platiti pola iznosa. No, od vozača koji je dostavio strojeve u Zagreb doznao je kako je taj čovjek mnoge ljude prevario. Hladan tuš dogodio se kada su poslali zadužnice na naplatu, utvrdili kako je žiro-račun tvrtke blokiran i da je Rasco bio tek 35. po redoslijedu plaćanja. Nakon toga pokrenut je kazneni postupak, koji je nepravomoćno okončan početkom ožujka.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI