Sporazum Sjever: Saznali smo sve o projektima koji bi trebali promijeniti naš kraj

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sada je konačno poznato koji će projekti ući u Razvojni sporazum Sjever. Za Koprivničko-križevačku županiju to će biti brza cesta od Kloštra Vojakovačkog do mađarske granice, revitalizacija dvorca Inkey u Rasinji, izgradnja nove srednje škole u Koprivnici, regionalni Centar za palijativnu medicinu u Koprivnici, izgradnja intermodularnog transportnog terminala u Križevcima te izgradnja terma u Kloštru Podravskom.

Tema je objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nakon mjeseci pa i godina govora o sporazumu, konačno je dano zeleno svjetlo za ovaj projekt koji će se u desetogodišnjem razdoblju realizirati na području pet sjevernih županija. Dakle, radi se o Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U proces planiranja strateški važnih projekata bila je uključena i PORA Razvojna agencija iz koje su na današnjoj pressici pojasnili što sve ulazi u spomenuti Razvojni sporazum.

Melita Birčić, ravnateljica PORE

– U komunikaciji s jedinicama lokalne samouprave izradili smo bazu projekata, njih 200-tinjak, ukupne vrijednosti 6 milijardi kuna, od kojih svaki doprinosi razvoju područja na sjeveru Hrvatske, rekla je ravnateljica PORE Melita Birčić.

Što se tiče statusa ITU grada kakav je nedavno dobila Koprivnica, radi se o integriranom teritorijalnom ulaganju, a koji će uz Koprivnicu vezati i neke općine. Iznos koji se spominje jest u rangu 15-20 milijuna eura, od čega 70 posto prava na sufinanciranje ide gradu Koprivnici, a 30 posto općinama, zaključivši kako se radi o značajnim sredstvima.

Tu je i projekt “Uz PORU po potporu” u sklopu kojeg je od travnja 2019. do danas realizirano 102 projekta u vrijednosti preko 303 milijuna kuna. Također, u izradi je i novi plan razvoja naše županije za perspektivu 2021-2027. bez kojeg nema novih europskih projekata.

Brza cesta, snimio Nikola Wolf

Što se tiče samih projekata, široj javnosti svakako je najpoznatija izgradnja brze cesta od Kloštra Vojakovačkog do mađarske granice. Famozna brza cesta do Križevaca već je više od desetljeća top tema svih političara, predizbornih obećanja, političkih svađa. Dakle, kako sada izgleda, Koprivnica će ipak dobiti brzu cestu do Križevaca i tako se spojiti sa Zagrebom i mrežom autocesta i brzih cesti.

Dvorac Inkey u Rasinji već je duže vrijeme također projekt koji Koprivničko-križevačka županija vuče. Tamo bi se trebao napraviti hotel, ali i drugi prigodni sadržaji koji bi jamčili razvoj zapadnog dijela županije. Mnogi su se pitali je li izgradnja centra kompetentnosti pokraj Obrtničke škole znak da se odustalo od izgradnje nove srednje škole, ali, kako je već i župan Darko Koren najavio, to nije slučaj. Sljedeći projekt na listi koji je dobio potvrdu iz Zagreba je izgradnja nove srednje škole u Koprivnici, ona bi se trebala graditi u Cvjetnoj ulici.

Dvorac Inkey, Rasinja

U planu su i rekonstrukcije i energetske obnove postojećih škola, konkretno gimnazija u Križevcima i Đurđevcu te osnovnih škola u Ferdinandovcu, Drnju, Rasinji, Svetom Ivanu Žabnu i Područne škole u Podravskim Sesvetama.

Sljedeći projekt je izgradnja Centra za palijativnu medicinu u Koprivnici. Taj projekt bio bi regionalnog značaja jer bi obuhvaćao cijelu sjevernu regiju i bitno povećao kvalitetu usluge u palijativnoj medicini, što u svakom slučaju nedostaje i imao bi 50-ak ležajeva.

Možda najzanimljiviji projekt u našem kraju radit će se u Križevcima, a to je izgradnja intermodularnog transportnog terminala. Projekt je to o kojem je križevački gradonačelnik Mario Rajn govorio, ali tek u natruhama. No, strateški, radi se o jednako značajnom projektu kao što je izgradnja brze ceste. Naime, radi se o terminalu koji bi mogao promijeniti cijelu gospodarsku sliku naše županije.

On se temelji na želji Europske unije da većinu teretnog prometa preusmjeri na željeznički promet, dok bi se kamionski promet trebao svesti na najmanju moguću mjeru. U terminal u Križevcima, koji bi naravno bio spojen s  novom prugom koja je u izgradnji, trebali bi stizati kamioni koji bi se transportirali na posebnim vagonima. Ti kamioni tada bi se skidali s vagona i nastavljali put cestom, s time da su veći dio svog puta prevalili na tračnicama.

– U poslovnoj zoni Gornji Čret uspostavio bi se intermodalni čvor koji bi omogućio jednostavan prelazak s jedne na drugu vrstu prijevoza što bi uvelike skratilo vrijeme i olakšalo transport robe diljem Europe. Konkretno, u slučaju Križevaca, podrazumijevaju se kamionski i željeznički prijevoz kao osnovni modovi. Uspostavom intermodalnog čvora iskoristili bismo prednosti svakog prijevoznog moda, smanjila bi se cijena prijevoza, broj kamiona na prometnicama i optimiziralo poslovanje. Križevci bi zapravo postali ključna točka na Mediteranskom koridoru TEN-t mreže što bi omogućilo daljnji razvoj poslovnih zona i cijelog područja, kreiralo nove mogućnosti za razvoj i poslovanje – poručili su iz Grada Križevaca.

Župan Darko Koren

Peti projekt je izgradnja termi na području općine Kloštar Podravski. Radi se o projektu koji bi trebao podići razinu turističke ponude naše županije, ali i staviti nas na kartu medicinskog turizma. Terme bi se trebale graditi u mjestu Kozarevac i time je zaokružen puni krug jer je svaki dio naše županije dobio barem jedan projekt iz Razvojnog sporazum Sjever. No, valja spomenuti što je to zapravo Razvojni sporazum Sjever.

Takva vrsta ugovora već je prakticirana u Hrvatskoj te je zapravo preslika Projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji je već u postupku provođenja. No, razlika je u tome što je sporazum za Slavoniju inicijativa Vlade, a Sporazum za Sjever inicijativa pet župana. Iznimno je važno što iza svih tih projekata stoji država, točnije Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Dakle, ti su projekti odobreni i izdvojeni iz stotina projekata koje je svaka županija kandidirala od strane države i postaju njeni strateški projekti, što gotovo izvjesno govori da će oni biti i realizirani.

– Ja se ne sjećam da se u jednom tako kratkom vremenskom intervalu toliko radilo, gradilo i išlo s toliko projekata u realizaciju, izjavio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji župan Darko Koren.

Foto: Krešo Puklavec / Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI