Sporni radovi: Vlasnica kaže da mu je dala 170.000 kuna, majstor tvrdi da “muljaju”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U redakciju Podravskog lista javila nam se obitelj Đopar iz mjesta Sveti Petar nedaleko od Ludbrega. Kako navode, zapali su u velike probleme jer su majstoru isplatili oko 170.000 kuna za radove na njihovoj kući, od kojih, kažu, dobar dio nije obavljen.

Obitelj Đopar i  građevinska tvrtka iz ludbreškog kraja dogovorili su radove na obiteljskoj kući Đoparovih, a iz ponude je vidljivo da je vrijednost radova iznosila 168.000 kuna. U ponudi su bili navedeni radovi izrade termofasade te izrada plafona, ugradnja kamene vune, izrada prezida, ugradnja trojih sobnih vrata, izrada glazure, otvaranje otvora za stube, zatvaranje terase s tri zida, izrada kupaonice, izrada vodovoda i odvod u novoj kupaonici, dobava i lijepljenje pločica i montaža sanitarija.

U prizemlju su ti radovi obuhvaćali radove sanacije kompletnog stubišta, zatvaranje vrata dječje sobe, zatvaranje prolaza, otvor za vrata, prezida za zahod, doradu vodovoda za zahod i kuhinju, zatvaranje otvora sobe, otvaranje zida i ugradnja nadvoja između dnevnog boravka i kuhinje, popravak i krpanje plafona, a ugovoreni su i dodatni radovi.

Kako supružnici Marija i Nikola Đopar tvrde, tvrtki izvođaču radova uplatili su cjelokupni iznos ponude unaprijed te isplatili i dodatne tri tisuće kuna, iz čega proizlazi da su Marija i Nikola građevincima isplatili više od 170.000 kuna.

– Od svi nabrojenih radova, u prizemlju nije napravljeno gotovo ništa. Sami smo platili pločice i majstora za postavljanje te neku opremu za kupaonicu na katu koje smo dodatno platili 4000 kuna. Sve smo to učinili jer naš majstor nikako nije našao vremena to napraviti, a novac za radove je dobio – rekla je Marija Đopar.

Kako su radovi dogovoreni početkom prošle godine, točnije 14. siječnja, a još mnogo radova nije napravljeno, Marija i Nikola, kako nam kažu, osjećaju se  prevareno i navode da je razlog njihova javnog istupa upozorenje drugim ljudima na ovakve situacije te da građani budu oprezni kod dogovaranja i davanja novca majstorima.

– Zvala sam majstora nebrojeno puta da bih pitala hoće li nastaviti unaprijed plaćene radove. Naša kuća, pogotovo u prizemlje, u potpunosti je nedovršena, a sve zbog naših majstora, koji nisu napravili ono za što smo im uplatili novac. Sada je vlasnik tvrtke, koja je brisana iz sudskog registra, (tvrtka je zaista izbrisana iz sudskog registra, op.a.) blokirao moj broj mobitela. Mi ovdje živimo s četvero djece i želimo si urediti dom, što smo i platili, pa se s pravom osjećamo izigranima – napomenula je Marija, koja je dodala da su oni od izvođača zatražili i dodatne radove te su bili spremni i platiti.

– Tražio je da i dodatne radove platimo unaprijed te smo i to i učinili u manjem dijelu i sad bi ostalo platiti 10.000 kuna za te radove, ali nismo željeli više plaćati unaprijed, jer je ionako ostalo mnogo toga za napraviti od svote koju smo platili – rekla je Marija Đopar, a njezine navode potvrdio je njezin suprug Nikola.

S druge strane, vlasnik nekadašnje tvrtke koje je izvodila radove Đoparima, tvrdi da je njegova tvrtka bila spremna napraviti radove za koje su se obvezali, ali da su tu nastali i dodatni troškovi koje investitori nisu htjeli platiti.

– Oni su meni trebali platiti sav iznos unaprijed i za to su digli kredit. Velik dio tog kredita su podigli kao gotovinu i potrošili. Tu je bilo zavlačenja. Onda su digli neki drugi kredit i uplatili dogovoren iznos, ali u međuvremenu su tu nastali novi troškovi od 15.000 kuna koje nisu htjeli platiti. Upravo zbog toga smo i obustavili radove. Moji su dečki dvaput napuštali gradilište zbog malverzacija koje su oni radili s kreditima – rekao je vlasnik bivše tvrtke, koji je u međuvremenu odbio novu našu molbu da komentira navode bračnog para Đopar.

Dragica i dalje bez kuhinje

Probleme s majstorom ima i Dragica Horvat iz Županca, također nedaleko od Ludbrega, koja je u srpnju prošle godine majstoru unaprijed platila 25.000 kuna za izradu nove kuhinje sa svim pripadajućim aparatima. O Dragičinim problemima već smo pisali, a ona i danas još uvijek kuha na staroj peći u praznoj prostoriji gdje je trebala biti njezina nova kuhinja. Iako je proteklo 13 mjeseci, majstor kojem je unaprijed platila još nije izradio kuhinju.

Dragica još uvijek kuha na staroj peći

Majstor kojemu je Dragica uplatila 25.000 kuna dolazi iz okolice Koprivnice. Pitali smo ga u srpnju može li Dragica skoro očekivati svoju kuhinju, koju je pošteno platila. A mi smo tada dobili javno obećanje.

– Gospođa će dobiti kuhinju za dva do tri tjedna, to je sigurno – odgovorio nam je tada majstor Matija G., a do njegova komentara ovog puta nismo uspjeli doći. Ništa bolje nije prošla niti gospođa iz Koprivnice koje je svom majstoru isplatila 8000 kuna predujma za namještaj koji nikad nije stigao, a taj slučaj završio je na policiji.

FOTO I VIDEO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI