Sporno: Građani moraju plaćati naknadu, a projekte financira EU!?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Ludbregu i okolnim mjestima stanovnici na svojim uplatnicama Varkoma još uvijek dobivaju uračunatu naknadu za razvoj kanalizacijske mreže, što mnogi tvrde, nema nikakve logike jer je dio kanalizacije već izgrađen, a preostalo će se graditi u sklopu Aglomeracije Ludbreg za što će se koristiti sredstva iz europskih fondova, tako da naplata naknade nema svrhu. Upravo je to na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća naglasio vijećnik Krešimir Horvat.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Još prije sedam godina pisali smo u Selniku peticiju građana koja se ticala ukidanja naknade za izgradnju kanalizacije, budući da mi imamo izgrađenu kanalizaciju, ali je tada odgovor bio da trebamo biti solidarni pa se dalje plaćalo. Sada je kanalizacija izgrađena i u drugim mjestima, a u kojima nije, gradit će se europskim novcem i mislim da je vrijeme da se to ukine. To je po uplatnici za prosječnu obitelj 50-60 kuna i mislim da bi bilo u redu da se kaže Varkomu da se to makne s uplatnice – rekao je Krešimir Horvat.

Gradonačelnik Dubravko Bilić složio se s ovim prijedlogom te rekao kako je Grad već prije nekoliko mjeseci reagirao i poslao upit u upravu Varkoma koja je zadužena za ovaj problem, no dosad nisu dobili nikakav odgovor, a nada se kako će ova tema biti već na idućoj skupštini te da će zahtjev biti prihvaćen.

– Grad je prije dva-tri mjeseca uputio zahtjev Varkomu vezano na ovu temu s obzirom na to da su se izmjenama Zakona o vodnom gospodarstvu izgubile ovlasti Gradskog vijeća da se odlučuje o tome. Zahtjev je upravo taj da se makne iz računa naknada za razvoj kanalizacijske mreže jer je predviđen europski projekt u sklopu kojeg će se graditi kanalizacija, kao i priključci. Dosad nismo dobili odgovor, ali treba napomenuti da je dosad Varkom od slanja zahtjeva imao samo jednu skupštinu i to je bila svečana skupština, a ne radna, tako da se nadam da će već na sljedećoj to biti na dnevnom redu i da će se uskoro riješiti – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Naglasio je i kako kanalizacija nije besplatna, nego da se 75 posto sufinancira iz sredstava Europske unije, 20-ak posto iz Hrvatskih voda, a oko šest posto iz proračuna Grada Ludbrega, što je otprilike 16 milijuna kuna koje će Grad morati namaknuti u tom razdoblju od tri-četiri godine, koliko je predviđeno trajanje tog procesa.

 – Grad isto plaća jedan dio, evo, ništa nije besplatno, ali u svakom slučaju ova naknada za razvoj mora biti maknuta jer ne ostvaruje svoju logiku i probat ćemo to ostvariti čim ranije – rekao je za kraj gradonačelnik Bilić.

Upit u Varkom poslali smo i mi, no do završetka broja odgovor nije stigao.

FOTO Ivana Dežić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI