Sportska legenda: Najveća je stvar biti čovjek i uvijek pokušavati biti dobar

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dragutin Dado Marjanović poznato je podravsko sportsko lice. Nogometom se počeo baviti 1961. godine, jedno vrijeme bio je i u juniorima Slavena. Kako je bio dobar mladi igrač, njegovi sumještani iz Kloštra Podravskog nagovorili su ga da se vrati i zaigra za seniore Mladosti. Uz manje prekide, vrlo uspješno nastupao je za Mladost od 1963. do 1975. godine, s po jednu sezonu proveo je u Pitomači te u Željezničaru iz Kloštra Podravskog. 

Dragutin Marjanović

Zapaženiju ulogu imao je kao trener. Već kao mladi učitelj tjelesnog u Osnovnoj školi Kloštar Podravski pokrenuo je mnoge aktivnosti na stvaranju optimalnih uvjeta za realizaciju nastave, rada sekcija Školskog sportskog društva Mladost te mogućnost osnivanja udruga za rad u izvannastavnim aktivnostima. S učenicima i učenicama ostvario je izvrsne rezultate, nogometaši su bili prvaci Hrvatske i drugi u Jugoslaviji, rukometašice prvakinje Hrvatske, Anđela Brusač bila je prvakinja Hrvatske u Krosu Sportskih novosti.

– Dogovorio sam suradnju i prijelaz Đurđice Pajska (danas Zečević) i Anđele Brusač (Šestak) te suradnju Rukometnog kluba Mladost Kloštar s Podravkom. Nakon nekog vremena preuzeo sam treniranje druge ekipe Podravke, a nakon godine dana Vilim Tičić pozvao me da mu budem pomoćnik u radu s prvom ekipom – rekao je Dragutin Marjanović.

Ostao je u Podravki i rukometu do 1981. godine.

– Rad u Podravki uz trenera Tičića bio je posebno dragocjen za moj razvoj kao trenera, osobito zato što mi je Tica dao veliku slobodu u radu. Uz njegove savjete vrlo sam samostalno radio, uz to što je on dolazio na završne treninge taktike i vođenja utakmice. U tom razdoblju puno sam surađivao s Josipom Samaržijom – Bepom dok je vodio Bane Sekulić, također i s prof. Krešom Pavlinom. S Podravkom sam kao trener osvojio omladinska prvenstva Hrvatske i Jugoslavije, a bio sam i trener reprezentacije Hrvatske na jednoj akciji u Šapcu, u kojoj je sudjelovalo i nekoliko igračica Podravke.

Marjanović i Tičić uoči utakmice s Lokomotivom u Mostaru

A onda je uslijedio povratak u nogomet. Vodio je Pitomaču, Mladost iz Kloštra Podravskog, Pitomaču, Mladost Suhopolje (prvak Druge lige), Podravac Virje (današnjeg direktora Zvonimira Šimunovića ‘vratio’ je u Slaven nakon što je odlično čuvao Josipa Šimića), Mladost-Molve (osvojio Županijski kup i u osmini finala ugostio Dinamo), Dravu Novigrad Podravski i Kalinovac. U Kloštar se vraćao dvaput, u Pitomaču jednom, tamo je 2015. i zaključio trenersku karijeru.

– Iz svog 40-godišnjeg iskustva mogu reći da su Podravke i Podravci izuzetno talentirani za sport; rukomet, nogomet, atletiku, ali i mnoge druge. Mnogi od nas to smo bezbroj puta potvrdili, izvrsno smo radili s mladima i ostvarili vrhunske rezultate s ‘našim’ kadrom. Djece, a posebno talenata, ima u izobilju, ali nema ‘nas’; organizacije, trenera, ljudi koji bi taj talent prepoznali, osigurali optimalne uvjete rada i razvoja i sve što je potrebno da se taj talent pretvori u vrhunske rezultate.

Marjanović je bio i sportski dužnosnik, jedno vrijeme i dopredsjednik HNS-a. Smatra da u hrvatskom sportu generalno nije dobra orijentacija na ‘trgovačko-uvoznički’ pristup umjesto na vlastitu proizvodnju i samodostatnost.

Rukometna ekipa iz Kloštra Podravskog, prvak Jugoslavije

– No, to je preslika društva i trgovačko-uvozničkog mentaliteta koji osigurava brzu zaradu, ali samo za pojedince. S druge strane, tu je totalno uništenje ‘proizvodnje’ vlastitih izvanrednih proizvoda, no to je za puno dužu i temeljitiju raspravu. Velikim problemom smatram i negativnu selekciju, koja se obavlja na osnovu podobnosti, a ne sposobnosti, a to pak izaziva trajne i nesagledive štete. Nažalost, mislim da se generalno ne radi dobro s mladima u podravskim sportskim klubovima, uz iznimke koje uvijek postoje. Smatram da je Hrvatska osuđena na vlastitu proizvodnju, a ne uvoz, kako u sportu, tako i u poljoprivredi, i u još puno toga. I sve dok se cijela država tako ne organizira, neće biti dobro.

Kaže kako je najviše ponosan što je i danas puno njegovih igračica i igrača s njim ostalo u kontaktu te da se prema njemu odnose kao prema učitelju, treneru, prijatelju, bratu ili ocu.

– Pamtimo mnoge zajedničke trenutke koji su nam značili čak i više od najboljih rezultata. Najveća je stvar biti čovjek i uvijek pokušavati biti dobar – zaključio je Dado Marjanović.

Amaterski sport treba riješiti na državnoj razini

Smatrate li da nam amaterski nogomet u županiji ide u dobrom smjeru?

– Amaterski sport u cjelini u Hrvatskoj nije riješen i prepušten je na milost i nemilost lokalnih političkih dužnosnika. Mladi u nekim sredinama imaju sreću da ti lokalni moćnici imaju sklonosti za sport, no smatram da je amaterski sport nužno riješiti na državnoj razini. Godinama sam bio uključen u izvrsne projekte, npr. Otvorena vesela škola nogometa i Sportske igre mladih i pitam se je li normalno da je projekt Otvorena vesela škola nogometa Hrvatskoj donirao više lopti, raznih pomagala i opreme od HNS-a – rekao je Marjanović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI