SPREMA SE ČISTKA U PODRAVKI: ‘Ove godine stišćemo gas, nema milosti’

Nakon što je kadar iz Zabe Mario Baburić postao direktor kontrolinga, mirovinci su ovih dana imenovali još jednoga svog čovjeka - šefa za spajanja i akvizicije Vjekoslava Mesaroša, također menadžera Zagrebačke banke


Autor: podravski.hr — 03.01.2013. / 10:38 Aktualno

ZAGREB, KOPRIVNICA – Vjekoslav Mesaroš novi je Podravkin šef odjela za spajanja i akvizicije, priopćila je danas koprivnička kompanija. Mesaroš je još jedan zagrebački menadžer s financijskim backgroundom, a dolazi s funkcije analitičara u investicijskom bankarstvu Zagrebačke banke.
Odjel za spajanja i akvizicije organizacijski pripada sektoru kontrolinga i razvoja poslovanja na čijem je čelu odnednavno još jedan zagrebački financijaš Mario Baburić, koji je također došao iz Zabe. Njihovi su sektori i odjeli pak u izravnoj mjerodavnosti zagrebačkog člana Uprave za financije Miroslava Klepača, na čijem su dolasku inzistirali predstavnici mirovinskih fondova koji drže više od 30 posto Podravkinih dionica.
Čovjek od povjerenja
Mirovinci su nedavno ‘pod svoje’ uzeli i proces restrukturiranja i nabave za što je sada izravno zadužen danski menadžer u Upravi tvrtke Jorn Pedersen. Šuška se kako taj potez znači da krupni dioničari više neće imati milosti prema prekobrojnim radnicima i neprofitabilnim pogonima.
– Stišćemo gas i zato postavljamo ekipu koja može odgovoriti svim izazovima – rekao nam je nedavno izvor iz vrha Podravke nakon što je s čelnog mjesta u mesnoj industriji Danica smijenjen Dragan Habdija, čovjek od povjerenja šefa Uprave Podravke Zvonimira Mršića.
Danica će očito, i to vrlo skoro, biti pokazna vježba onoga što fondovi žele učiniti s Podravkom. Premda Podravkina mesna industrija godinama isporučuje negativne poslovne rezultate, tamo se suštinski ništa nije promijenilo.
– Ma tamo se povlače potezi izvan svake pameti. U Danici je danas barem stotinu radnika viška, no direktore to ne priječi da zapošljavaju gomilu sezonaca u pogonima. Da ne govorim o tome da Todorićev Pik, kojem Danica proizvodi paštete, robu gotovo i ne plaća pa su gubici već milijunski. Sad bi, kao, za kompenzaciju duga Pik Danici klao stoku iz usluge jer je Danica svoja klaonicu zatvorila. No, sve se odlučuje stihijski – pojadao nam se ovih dana Daničin rukovoditelj.
Među najgorima u brašni
Osim otpuštanja viška radnika, sve se jače šuška kako bi Podravka ove godine mogla dodatno smanjiti plaće svima koji imaju posebne ugovore, a to su menadžeri i rukovoditelji nižih razina. Nadzorni odbor u kojem većinu imaju mirovinski i državni fondovi više ne želi trpjeti da je koprivnička kompanija po udjelu troškova zaposlenih u ukupnom prihodu među najgorim prehrambenim tvrtkama u regiji. Dok Podravka za zaposlene godišnje izdvaja vše od 20 posto prihoda, Tedeschijeva Atlantic grupa je na manje od 15 posto. Da se ne govori, primjerice, o norveškoj kompaniji Rieber&son koja ima oko 3000 zaposlenih, ali nešto veći prihod od Podravkinog. U koprivničkoj tvrtki, nota bene, zaposleno je oko 6000 ljudi.
NA FOTOGRAFIJI: Šef Uprave Mršić (u sredini) s mirovincima u NO-u, Dinkom Novoselcem iz A-Z fonda (lijevo) i Petrom Vlaićem iz Erste plavog (desno)
Podravka: To su špekulacije i neistine
Šef odjela za spajanja i akvizicije Vjekoslav Mesaroš imenovan je odlukom predsjednika Uprave Zvonimira Mršića, koji je odgovoran za to organizacijsko područje rada, reagirala je danas Podravka na tekst objavljen na našem portalu.
– Opravdano je i logično da snažimo tim stručnjaka koji radi na pripremi potencijalnih projekata mogućeg anorganskog rasta. Usporedno s aktivnostima usmjerenima na rast, provodi se optimizacija pojedinih segmenata poslovanja, kao i unapređivanje svih ključnih poslovnih procesa – ističe Mršić.
Netočne su i neosnovane teze koje se provlače kroz tekst na portalu podravski.hr, a kojima se pokušava dovesti u zabludu čitatelje kako se u kompaniji provode organizacijske i kadrovske odluke o kojima ne odlučuje ili nema utjecaj Uprava Podravke, navodi se u Podravkinom reagiranju te zaključuje kako “špekulacije koje se temelje na neimenovanim izvorima ne odgovaraju istini”.