SRAMOTA Cestari ‘fušali’ dok su asfaltirali ulicu pa nesretni dječak (14) pao s bicikla na glavu

Šahtove su prenisko postavili pa se ulica nije mogla asfaltirati cijelom širinom


Autor: podravski.hr — 06.06.2018. / 14:04 Aktualno

Nesretni dječak pao s bicikla i glavom tresnuo u asfalt

Malo je nedostajalo da 14-godišnji Dorijan Hrgovan još teže strada pri padu s bicikla, kad se sa starijim bratom i jednim kolegom uputio u školu iz prigradskog naselja Pesek u Križevce.
Nesreća se dogodila u Ulici Križevčine, koja se obnavlja već više od godinu dana. Prije dva mjeseca pješačka staza napokon je asfaltirana, a potom prije tjedan dana i kolnik, no posao još nije dovršen jer je između ceste i bankina uz nogostup ostalo udubljenje široko 20-ak centimetara. Upravo je zbog toga Dorijan pao s bicikla.
– Želio sam se maknuti s ceste i popeti se na stazu, no u jednom trenutku samo sam preletio preko governala i pao na glavu – ispričao nam je dječak.
Udario je glavom o asfalt i sav se raskrvario. Dok je on ležao u krvi, stariji brat pozvao je Hitnu pomoć i javio roditeljima, koji su doživjeli pravi šok. U blizini je nekoliko radnika mirno žvakalo gablec niti ne pokazujući volju da pomognu.
– Stariji sin nam je javio da Dorijan leži krvav i da dolazi hitna. Možete misliti kako mi je bilo – rekao nam je dječakov otac.
Nakon što je zbrinut u Križevcima, Dorijan je odvezen u koprivničku bolnicu, gdje je dobio nekoliko šavova ponad desne obrve, a sanirana mu je i velika porezotina na lijevoj ruci. Ostao je na promatranju kako bi se isključile druge povrede poput potresa mozga.

‘Sfušana’ ulica u kojoj je dječak pao na glavu

– Hvala Bogu što je živ. Kad samo pomislim kako je mogao proći… – veli zabrinuta dječakova majka.
Roditelji kažu da će se konzultirati, a onda odlučiti hoće li podnijeti tužbu protiv odgovornih zato što u nedovršenoj ulici opasna mjesta nisu izolirana i što nema upozorenja na opasnost osim pokojeg stupića uz nogostup.
– Više nikad neću biciklom onamo – tvrdi traumatizirani dječak.
Nesreća se dogodila samo dva dana nakon što je Dejan Pernjak, vijećnik SDP-a, na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak upozorio na neobičan tijek obnove Ulice Križevčina.
– Za pješačku stazu investitor je Grad, a za kolnik Županijska uprava za ceste. Koliko znam, do udubljenja od 20-ak centimetara došlo je zbog toga što su vodolovke, šahtovi, prenisko postavljene, pa se nije moglo asfaltirati do bankina. Evo, ni tjedan dana nakon asfaltiranja dogodila se nesreća, bojim se i pomisliti što bi se moglo dogoditi dok se Grad i ŽUC ne dogovore i ne riješe problem – rekao nam je Pernjak.
Domeće kako je od gradske uprave zatražio pisani odgovor o dovršetku obnove Križevčina, ali još ga nije dobio.
– Žalostan sam što se ostvarilo ono na što sam upozorio da bi se moglo dogoditi. Žao mi je i što se mora dogoditi neko zlo da odgovorni reagiraju. Velite da roditelji razmišljaju o tužbi? Nisam pravnik, ali mislim da u ovakvim situacijama treba reagirati. Odgovornost je i na Gradu i na ŽUC-u. Previše se toga po Križevcima radi šlampavo – ustvrdio je Pernjak. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF