SRAMOTA Stari i bolesni, bez struje i vode. Nemaju pravo na pomoć jer muž ima 1400 kn penzije

Struju nikad nisu uveli jer nisu imali novca za upis kuće koja je kupljena 70-ih


Autor: podravski.hr — 02.02.2018. / 19:36 Aktualno

Ilustracija / Obitelj cijeli život živi bez struje

Danas, u drugom desetljeću 21. stoljeća, samo par kilometara od Koprivnice, usred općinskog središta postoji obitelj koja živi u neciviliziranim uvjetima, bez električne energije i vodovoda. Ne svojom voljom i odlukom. Riječ je o siromašnom i bolesnom starijem bračnom paru koji su do teške situacije dovele životne nedaće.
Sustav solidarnosti na njihovu je slučaju zakazao. Dopustio je da propisi ne obuhvate ljude kojima je pomoć doista potrebna, a koji zbog ponosa i stida ne žele stalno obilaziti urede i moljakati.
– Prije dvije godine bila sam u Centru za socijalnu skrb i rekli su mi da nemamo pravo na pomoć zbog suprugove penzije. Zbog toga ne možemo dobiti ni pomoć od Općine. Svi znaju gdje smo i kako živimo. Ne želimo prositi. Sram nas je – rekla nam je gospođa ne želeći da se objavi njezin i suprugov identitet.
Struju nikad nisu uveli jer nisu imali novca za upis kuće, koju je 70-ih godina kupio njezin otac, u njihovo vlasništvo, bez čega se ne može ishoditi priključak.
Ta kuća se u praksi svodi na malu sobicu koja je i kuhinja i blagovaonica i spavaonica. Lani su prodali zadnji komadić zemlje da bi kupili ogrjev.
– Ne znam – odgovorila je gospođa na pitanje što će i kako dalje te je zaplakala. Jedini trag civilizacije kod njih je baterijska zidna svjetiljka.
– Suprug ima mirovinu od 1400 kuna. I on i ja smo bolesni, a samo za moje lijekove mjesečno ode 300 kuna. Hvala Bogu, nismo gladni, ali za drugo nemamo – reći će gospođa.
Mario Švegović, načelnik Koprivničkog Ivanca, zna za siromašnu obitelj, jedinu koja u mjestu nema uvedenu struju, a veli kako od Općine nisu tražili pomoć.
– Spremni smo im izaći ususret i sufinancirati priključak. Spremni smo zatražiti i od lokalnih OPG-ova i obrtnika da se uključe – izjavio je Švegović.
Općinsko socijalno vijeće, veli, može dodijeliti pomoć osobama slabijeg imovnog stanja i ako one nisu u sustavu socijalne skrbi nakon što se uvjeri da nemaju dovoljno novca za pristojan život.
– Samo nek napišu molbu ili nek dođu u Općinu – ustvrdio je Švegović. (hš)
FOTO: ILUSTRACIJA