Sramota u strogom centru, užas i strahota, razbijeno staklo, opasni kabli i boleštine

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dobro je poznato da je gradski plac u samome središtu Križevaca već godinama pravo ruglo i ruina, no nevjerojatna je činjenica da je ulaz u njegov podrumski dio, u kojemu su kumice nekad tržile voće, povrće te sir i vrhnje, otvoren i dostupan svakom radoznalom namjerniku.

A unutra je užas i strahota. Pod je prekriven slojem razbijenog stakla i komadićima stolarije, sa stropa vise kabeli, a cijeli kompleks – čija se negdašnja uređenost može tek naslutiti – pun je svakojakog smeća. Nikakvih upozorenja ili zabrane ulaska nema.

Investicijski fond

Nevjerojatno je da godinama nitko na to nije obratio pozornost i zapriječio ulaz u tu gradsku sramotu u samome centru. U gradskoj upravi „peru ruke“ ikakve odgovornosti napominjući kako je taj prostor u privatnom vlasništvu.

Gradska uprava, kažu, ne mogu brinuti o privatnoj imovini

– Gradska uprava ne može brinuti o privatnoj imovini. Naime, pristup spomenutom prostoru moguć je samo s privatne parcele, a ne s javne površine, tako da ne možemo brinuti o tome niti ikako označiti opasnost – poručuju iz ureda gradonačelnika Marija Rajna.

Na pitanje jesu li zatražili od vlasnika da nešto učini i zaštiti prostor od ulaska i mogućeg ozljeđivanja, odgovaraju kako je tvrtka u čijem je vlasništvu stari plac izbrisana iz registra poslovnih subjekata, pa je pitanje kome Grad uopće može naložiti bilo kakve korake.

Stari plac je prije devet godina od Grada na javnom natječaju kupio investicijski fond Učka-Marjan kontroverznog bankara Gorana Delića za 4,3 milijuna kuna uz najavu da će izgraditi dvije zgrade s poslovnim prostorima, stanovima i podzemnom garažom. Projekt je bio spreman, dobio je građevinsku dozvolu, a i dozvolu konzervatora, budući da se radi o zaštićenoj jezgri.

Grad ne može u privatno

Iz fonda su najavljivali da će sve biti gotovo 2013. godine, no Delićevo se poslovno carstvo srušilo, a on je suočen s optužbama za gospodarski kriminal. Fond Učka-Marjan je propao i prije koji mjesec izbrisan je iz sudskog registra. Njegova imovina, uključujući stari plac, prodat će se na dražbi kako bi se namirili vjerovnici, no tko zna koliko će to trajati.

Zakomplicirala se pravna situacija pa će ovo i dalje ostati

– Grad je pokušao u jednom trenutku sklopiti ugovor s vlasnikom o korištenju, no s obzirom da je tvrtka brisana iz registra poslovnih subjekata, pravna situacija se zakomplicirala i od toga se odustalo – kažu u Rajnovom uredu, ne najavljujući nikakve korake u vezi s ruglom i potencijalnom opasnošću u centru grada.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI