SRAMOTA Vodotoci, šume i kanali u općini Legrad puni smeća

Podravski list profile

Divlja odlagališta otpada, nažalost, nisu rijetkost nigdje u županiji, pa tako ni u Malom Otoku kod Legrada, gdje postoji organizirani odvoz. Ipak, pojedincima to ništa ne znači pa tako smeće bacaju posvuda, naročito s mosta makadamskog puta prema Imbriovcu.

– To zbilja nije u redu. Svaki mjesec plaćam odvoz otpada te odvajam papir i plastiku na kućnom pragu, a pojedinci niti plaćaju niti odvajaju. Bacaju u ove kanale. Dolje u Legradu ima još jedno gore odlagalište. Sve ondje istovaruju, čak i madrace – rekla nam je Katarina Posavec koja se tim putem biciklom vraćala kući iz trgovine u Imbriovcu, budući da dućana u Malom Otoku nema.

– To treba kazniti. Zamislite, Općina takvim ljudima ništa ne može. Sramotna su vremena došla. Trebale bi se uvesti ogromne kazne pa bi se ljudi zamislili – kazala je Katarina Posavec. S ovom mještankom Malog Otoka spremni su složiti se svi razumni ljudi, jer u ovom kanalu zaista ima svačega. Od kućnog otpada, za čije bacanje nema nikakvog opravdanja, do plastičnih kanti i ambalaže od boja i lakova. I sve to tik do košnica s pčelama na obližnjoj livadi.

Kako nam je nedugo rekao općinski načelnik Ivan Sabolić, problem je kod takvih divljih odlagališta to što se pojedinci ne mogu kazniti, osim ako se ne zateknu u činjenju prekršaja, a kada se i zateknu, kaznu, koja je obično 500 kuna, od takvih je osoba teško naplatiti.  

S ovim divljim odlagalištem dodatan je problem činjenica što je na granici dviju općina, Legrada i Đelekovca. Kontaktirali smo njihove načelnike, legradskog Ivana Sabolića te Šteficu Sirutka iz Đelekovca. Sirutka nam je kazala kako će na teren poslati komunalnog redara, a Sabolić kako je već za tjedan dana predviđena Zelena čistka, pa će se, ovisno o odazivu građana, očistiti veća divlja odlagališta, možda i ovo. – Slažem se s gospođom da bi kazne za počinitelje trebale biti više, pa bi se možda djelomično uveo red.  Bojim se da će proći još mnoge godine dok se ne promijeni građanska svijest o ovom problemu – kazala je Štefica Sirutka, načelnica Đelekovca.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti