SRAMOTNA PRESUDA Osuđivanom nasilniku koji je na ulici pred susjedima pretukao bivšu suprugu samo uvjetna kazna!

Kao olakotne okolnosti sud je naveo nasilnikovo iskreno priznanje i smanjenu ubrojivost, a otegotne osuđivanost i raniju agresiju prema supruzi


Autor: podravski.hr — 06.12.2017. / 12:59 Crna kronika

Ilustracija / Potukli se dečko i cura

Nesretna žena u Koprivnici godinama je trpjela nasilnog i agresivnog muža u braku iz pakla. Godinama je, dakle, bila žrtva obiteljskog nasilja, ali trpjela je svašta, vjerojatno zbog dvoje malodobne djece kojima je trebao otac i kakva-takva obitelj.
No, došao je dan kad više nije mogla trpjeti. Na brzinu je spakirala stvari, uzela djecu i pobjegla od osuđivanog nasilnika. Mislila je – teško je, ali nekako će se već riješiti. Samo da više nema tortura, agresije i napada. Stresa i neprospavanih noći. Dječjeg plača.
A onda je na ulici naletjela na bivšeg. Susret je za nju završio najvećom strahotom i poniženjem. Nekadašnji partner brutalno ju je tukao, i to na zaprepaštenje slučajnih svjedoka, a prestao je tek kad se umiješao jedan od susjeda koji je stao u zaštitu jadne žene. Zbog tjelesnih ozljeda završila je na hitnoj.
Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici protiv nasilnika je vrlo brzo podignulo optužnicu, i to zbog kaznenog djela nanošenja tjelesnih ozljeda iz mržnje prema članu obitelji. Za to nedjelo predviđena je zatvorska kazna do tri godine.
Koprivnički sud, nakon provedenog dokaznog postupka, ovih je dana nepravomoćno potvrdio krivnju agresivnom mužu i kaznio ga s – deset mjeseci uvjetno! Kao olakotne okolnosti naveli su nasilnikovo iskreno priznanje, smanjenu ubrojivost u spornom trenutku te činjenicu da je otac dvoje malodobne djece. Potvrdili su, doduše, njegovu raniju osuđivanost i činjenicu da je i prije bio izrazito agresivan prema supruzi. No, deset mjeseci uvjetno primjerena je kazna, zaključili su u presudi.
Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici uložilo je žalbu na presudu tražeći od Županijskog suda u Varaždinu da nasilnika kazni mnogo strože nego što je to učinio koprivnički Općinski sud.
– Supruga je godinama trpjela njegovu agresiju i zbog toga je na kraju s djecom pobjegla od njega. Iskreno priznanje i žaljenje zbog svega? To nije bilo iskreno, već samo da poboljša položaj u sudskom postupku. Dosad se, naime, supruzi uopće nije ispričao, niti na jedan način – nezadovoljni su presudom u koprivničkom tužiteljstvu.
To je sam jedan od primjera učestalo blagih presuda na koprivničkom sudu prema težim obiteljskim nasilnicima. S obzirom da su općinski suci uglavnom žene, kao što su žrtve obiteljskog nasilja u pravilu žene i djeca, ostaje u zraku i dalje visiti vječno pitanje – kako je to moguće? (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA