SRAMOTNO Vijećnici se nisu htjeli odreći 287 kuna mjesečne naknade, a tim novcem bi se uredio vrtić!

Sramotno je da se za 15 do 30 minuta, koliko traju sjednice, isplaćuju naknade od 287 kuna – bio je ogorčen predlagatelj Dinko Borozan, predstavnik roditelja


Autor: podravski.hr — 26.06.2018. / 11:44 Aktualno

Dječji vrtić u Molvama

Zbog toga što se općinski vijećnici iz redova HSS-a Siniša Frančić i Zlatko Senjan nisu htjeli odreći naknada kao članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Pčelica u Molvama kod Đurđevca, propao je prijedlog predstavnika roditelja u tome tijelu Dinka Borozana da se oko 100.000 kuna novca od naknada usmjeri u nabavu didaktičkih igračaka, sitne popravke koje svake godine treba obaviti u vrtićkim prostorijama te stručno usavršavanje odgojiteljica.
Naknada iznosi 287 kuna neto po sjednici za svakog člana UV-a, na što se plaćaju nameti, pa je bruto iznos koji pada na pleća vrtića 420 kuna. Borozanov prijedlog na prošlotjednoj sjednici podržao je predstavnik radnika, pedagog Filip Adaković. Peti član UV-a Ivan Tuba, koji također zastupa interese Općine – a prethodno je načelno podržao ukidanje naknada – nije se pojavio na sjednici, pa predstavnici vrtića i roditelja nisu imali većinu nad političarima.
Senjanu i Frančiću, kako su kazali na sjednici, naknada treba jer kao poljoprivrednici zbog dolazaka na sjednice gube mnogo više novca na svojim obiteljskim gospodarstvima, a troše i na gorivo. Senjan je dometnuo kako za dolazak na sjednicu čak mora platiti radnika.

Vijećnici HSS-a Senjan i Frančić

– Mi se ne slažemo s time da se bilo kakav rad ne mora platiti, pa tako i prisustvo sjednicama upravnog vijeća kao što je u ovom slučaju mi smatramo da se bilo kakav rad mora platiti ovo što predlaže gospodin Dinko mi smatramo da su to populističke mjere koje kada dođu na vlast zaborave na to (…) A što se tiče poboljšanja uvjeta u vrtiću kako vi kažete ko kaže da ih neće biti u naredno vrijeme i bez ukidanja novčani naknada – objasnio je Frančić u pisanome odgovoru na naš upit, koji smo ostavili u autentičnoj verziji.
– Sramotno je da se za 15 do 30 minuta, koliko traju sjednice, isplaćuju naknade od čak 287 kuna. Na godišnjoj razini kroz njihovo ukidanje ostalo bi 25.000 kuna za poboljšanje kvalitete vrtićkih sadržaja, odnosno u našem četverogodišnjem mandatu osigurali bismo 100.000 kuna za tu namjenu – izjavio je, pak, nakon sjednice UV-a predlagatelj Dinko Borozan.
Najavio je kako će se svoje naknade ipak odreći i sav iznos će uplatiti na račun HSS-a „da i stranka ima koristi od stava svojih članova“.
Obojica HSS-ovih vijećnika već primaju naknadu od 287 kuna po sjednici kao članovi Općinskog vijeća i kao članovi nadzornog odbora Selskog komunalnog društva Molve, a proračunski novac primit će i kao članovi općinske komisije za komunalnu naknadu, navodno svaki po 2000 kuna. (hš)
FOTO: ARHIVA