SRBIJA I BIH UVODE CARINE Zbog ulaska u EU u Podravki ugroženo 400 radnih mjesta, u Hrvatskoj čak 4000

Šef Podravke Zvonimir Mršić jučer je na Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru naglasio kako bi ta tvrtka mogla od 1. srpnja plaćati čak 5 milijuna eura carine za izvoz roba u zemlje CEFTA-a


Autor: podravski.hr — 10.04.2013. / 11:12 Aktualno

Ilustracija / Sve više općina želi neradnu nedjelju za trgovine

MOSTAR, KOPRIVNICA – Srpanjski ulazak Hrvatske u EU i gubitak bescarinskog tržišta CEFTA-e (prije svega Srbije, BiH i Makedonije) mogao bi stvoriti prilično problema i koprivničkoj prehrambenoj kompaniji.
Kako je šef Podravke Zvonimir Mršić jučer naglasio na Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru, ta tvrtka morala bi od 1. srpnja plaćati čak 5 milijuna eura carine za izvoz roba u zemlje CEFTA-a ako dio proizvodnje ne izmjesti na ta tržišta. Hrvatske kompanije ukupno bi mogle biti na gubitku od 350 milijuna kuna.
– Računica je jasna. Ako jedno radno mjesto nosi oko 100.000 kuna, onda tu možemo govoriti o 3500 do 4000 potencijalno ugroženih radnih mjesta u Hrvatskoj – izjavio je Mršić novinarima u Mostaru.
U Podravkinu slučaju, potencijalna opasnost od 5 milijuna eura za carinu znači da bi u toj tvrtki moglo biti ugroženo između 350 i 400 radnih mjesta. No, koprivnička kompanija radi na tome da dio proizvodnje što prije izmjesti na ta tržišta. Slobodna Dalmacija, tako, prenosi Mršićevu najavu skorog pokretanja proizvodnje u BiH i Makedoniji, i to mesnih proizvoda i konzervi koji će ukidanjem slobodne trgovine biti najviše pogođeni.
Za nedavne međunarodne konferencije u Beogradu Podravkin je čelnik spomenuo kako bi samo u Srbiji Podravkini proizvodi od 1. srpnja mogli biti opterećeni s 2,2 milijuna eura carina. (rm)