Srećko i Katica: Mučimo se u plastenicima dok čekamo penziju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Siladi iz Križevaca bavi se uzgojem presadnica, povrća i gljiva već desetak godina. Ono što proizvedu i prodaju jedini je izvor prihoda Srećka i Katice Siladi nakon što su izgubili posao te iako imaju dovoljno staža, moraju čekati još tri godine da mogu početi primati mirovinu.

– Uzgojem povrća krenuli smo se baviti dok smo još radili, no s malim količinama. Kad smo izgubili posao, onda smo u to krenuli ozbiljnije i svake godine povećavali smo proizvodnju do ovog što imamo danas. Ja sam nositelj OPG-a, a supruga mi pomaže. Ona čeka navršene godine jer ima dovoljno staža, dok ja skupljam još i staž i godine. Do tada nam je ovo izvor prihoda – rekao je Srećko Siladi.

Srećko i Katica Siladi

OPG Siladi proizvodi sve, od presadnica, preko svih vrsta povrća do gljiva tijekom zime te ništa ne tretiraju pesticidima. Sve uzgajaju u plastenicima i na polju, a stalno usavršavaju proizvodnju pa tako imaju sijačicu, komoru za naklijavanje i posebne povišene gredice. Proizvode prodaju na kućnom pragu, tržnici, preko Facebooka, a odnedavno i preko posebne aplikacije.

– Do ove godine odlazili smo na tržnicu, ali kako je ove godine bila korona, a presadnice su se odlično prodavale na kućnom pragu, nismo ni odlazili. Kad je sve to krenulo, doslovno smo imali red po cijelom dvorištu do ceste. Od lipnja smo se uključili na aplikaciju OPG Direkt preko koje ljudi naručuju naše proizvode. Drugi dan oni su dostavljeni na njihovu adresu i tako dobivamo dosta narudžbi, i to čak i sa zagrebačkog područja – ispričao je Srećko Siladi.

Trenutno kažu kako su završili sa sezonom krastavaca te kreće i ‘čišćenje’ paprike, a posađeno je puno friške salate i mladi luk koji će biti spreman za prodaju kroz otprilike dva tjedna, dok je na polju trenutno zasađena cvjetača i zelje. Ovaj OPG brine se i za otpad koji ostane pa tako imaju kompost koji razgrađuju posebne kalifornijske gliste i tako zatvaraju cijeli ciklus proizvodnje, a posebnost ovog OPG-a zasigurno su i gljive koje uzgajaju tijekom zime u podrumu kuće.

– Stalno kombiniramo povrće kako bismo tijekom cijele godine imali što prodavati, a cijelu zimu gljivarimo. Uzgajamo šampinjone i bukovače u podrumu i njih smo čak i dostavljali. Uglavnom, stalno imamo puno posla i nekad jedva sve sami stižemo, ali mučimo se dok ne dočekamo mirovinu – rekao je za kraj Srećko.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI